Počeo NATO Samit, Spajić: Ostajemo posvećen, pouzdan i kredibilan saveznik

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić predvodi delegaciju Crne Gore na Samitu NATO-a koji se održava u Vašingtonu.

Povodom početka Samita premijer Spajić je poručio da mu je zadovoljstvo što predvodi delegaciju Crne Gore i istakao da je ova godina u kojoj se obilježava 75 godina NATO-a, posebna i po tome što svjedočimo istorijskom poboljšanju raspodjele tereta među NATO saveznicima. “23 saveznika među kojima je i Crna Gora, trenutno su na ili iznad minimalnog nivoa od 2% BDP-a za odbrambenu potrošnju to je više nego duplo u odnosu na izdvajanja prije samo četiri godine” poručio je on.

Investiramo u modernizaciju i opremu sa 35% našeg vojnog budžeta i spremni smo da ostanemo posvećen, pouzdan i kredibilan saveznik NATO-a” poručio je premijer.

“Samit je prilika da ojačamo naš savez i prilagodimo se novim bezbjednosnim izazovima” kazao je premijer i izrazio očekivanje da će donijeti konkretne akcije koje će doprinijeti globalnoj bezbjednosti i stabilnosti.

Na marginama Samita premijer je imao brojne susrete i razgovore sa liderima država članica, između ostalih sa predsjednikom SAD Džo Bajdenom, predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, premijerom Španije Pedrom Sančezom, premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom te premijerom Islanda Bjarni Benediktsonom i brojnim ostalim zvaničnicima.

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …