Planinare u papučama i šortsevima, pa traže spašavanje

U ljetnjim mjesecima u Crnoj Gori česte su spasilačke akcije na planinama, liticama i u kanjonima… Kada je riječ o planinama, kako su za Portal Analitika kazali iz Direktorata za zaštitu i spašavanje, spasioci najčešće turistima pomoć pružaju na Durmitoru.

Ipak, nijesu rijetke akcije ni na drugim planinama.

“Od početka godine imali smo 30 akcija spašavanja, od čega je 20 realizovano u junu”, istakli su iz Direktorata za zaštitu i spašavanje.

Od početka godine, kako navode, spašeno je 55 osoba, 14 državljana Crne Gore i 41 stranac.

”Preminula su tri strana državljanina”, navode iz Direktorata za zaštitu i spašavanje.

Akcije traganja i spašavanja se, dodaju iz Direktorata, sprovode na cijeloj teritoriji Crne Gore, najčešće u planinskim predjelima sjevera Crne Gore, nacionalnim parkovima, planinskom i brdskom pojasu iznad crnogorske obale, tj. poznatim turističkim destinacijama.

Takođe, imali smo dosta akcija traganja za dementnim osobama u gradskim sredinama. Akcije spašavanja u 2024. su najčešće bile na Durmitoru, graničnom pojasu sa Albanijom, te Bosnom i Hercegovinom”, saopštili su nam iz Direktorata.

Pojašnjavaju daGSS nije jedina služba koja prima pozive i koju angažujuu akcijama traganja i spašavanja.Spašavanjasu, ističu,organizovana preko SAR koordinacionog centra 112.

“GSS je učestvovala učetiriakcije spašavanja kojim je koordinirao OKC112 – Hitna služba 112”, navode iz Direktorata.

Nespremni za izazove u divljini

Sagovornik Portala Analitika, šef Obavještajne tačke Žabljak u GSS Zoran Vojinović ističe da posjetioci nerijetko “osvajaju vrhove” bez adekvatne opreme.

“Razloga zbog kojih turisti zatraže pomoć je mnogo – neadekvatna oprema, uslovi na terenu, tj. vremenski uslovi poput kiše, snijega, te fizička spremnost i u velikoj mjeri neinformisanost”, objašnjava Vojinović.

I iz Direktorata ističu da posjetioci na planine odlaze neadekvatno opremljeni i nespremni za sve izazove koji ih čekaju u divljini.

”Najčešći razlog su planinari ili turisti koji se nijesu adekvatno pripremili za planinu, nemajuodgovarajuću odjeću i obuću,planinske vrhove osvajaju u ljetnjim patikama, papučama, šortsevima i majicama, nijesu nosili vodu za hidrataciju i hranu, što je najvažnije, nijesu se informisali o uslovima na planini (vremenskim uslovima, težini uspona i staza i sl), niti su potražili usluge profesionalnih vodiča”, navode iz Direktorata.

Kada se, dodaju,navedenom doda i avanturistički duh kojim se ne prate markirane planinarske staze, dolazi do lakših povreda – istegnuća ligamenata, gdje nijesu u mogućnosti da nastave da hodaju,ali ido jačih lomova i smrtnih ishoda zbog padova sa visokih litica jer ne poznaju staze kojima se kreću.

Prvo se informisati, pa krenuti u planinu

Vojinović upozorava da prilikom odlaska u planinu moramo poštovati određena pravila. Kaže da je neophodno dobro se informisati o lokaciji koju želimo da posjetimo.

“Prije svega moramo znati đe idemo, na koji je to vrh ili destinaciju, da se informišemo kakvi su uslovi na terenu, da li ima opasnih dionica, ali i ostataka snijega na stazi jer može dovesti do velikih problema prilikom prelaska preko sniježnih djelova”, pojašnjava Vojinović.

Potrebno je, pojašnjava naš sagovornik, da se informišemo o klimatskim i vremenskim uslovima na planini.

“Jer u slučaju loših vremenskih uslova možete doći u veliku opasnost i po sebe i po druge”, kaže Vojonović.

Napominje da Obavještajna tačka Žabljak u GSS ima devet aktivnih spasioca.

“Ove godine upisali smo nova četiri spasioca, odnosno oni su krenuli sa obukom”, pojašnjava Vojinović.

Kazne ili naplata akcije

A kada se turisti izgube na planini, povrijede ili im samo ponestane vode, pa pozovu spasilačke službe u pomoć, dobiće je i to potpuno besplatno. Predstavnike Direktorata pitali smo i da li se razmišlja o naknadama ili kaznama za one koji u planinu odlaze bez vodiča i adekvatne opreme.

Analitika

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …