Vuksanovića smjenjuju sa pozicije direktora finansija Air Montenegra

Uprava Tu Montenegra, koji leti pod brendom Er Montenegro, planira da smijeni sadašnjeg direktora finansija Nebojšu Vuksanovića, potvrdilo je “Danu” više izvora iz nacionalne avio-kompanije.

Kako bi smijenili Vuksanovića, odnosno, na njegovo mjesto postavili drugog čovjeka, uprava je najprije, kako smo saznali, izmijenila akt o sistematizaciji koji se tiče pozicije direktora finansija, a potom i raspisala konkurs za tu poziciju. Izmjena akta o sistematizaciji se odnosila na korekciju naziva pozicije direktora finansija. Po novoj sistematizaciji, kao i po konkursu, Tu Montenegro traži direktora finansija, strategije i IT-ja.

Prema nezvaničnim pouzdanim informacijama, uprava želi da promijeni direktora finansija iz tri razloga. Jedan je potraživanje prema provajderu za prodaju karata World ticket-u od oko 1,5 miliona eura koje nije naplaćeno, drugi je potraživanje prema kompaniji Oki er koje Vuksanović mjesecima nije naplatio i treći je šteta koju je kompanija morala da plati jer jedan avion nije bio osiguran, a on je bio na čelu tijela zaduženog za osiguranje u kompaniji. Vuksanović je na poziciji finansijskog direktora bio od osnivanja kompanije.

Konkurs za novog direktora finansija je raspisan 3. jula, a traje do 16. jula. Oglas je raspisan dok je Vuksanović bio na bolovanju, na kojem se još uvijek nalazi. “Dan” je Vuksanovića povodom ove informacije, kao i saznanja koje smo dobili kontaktirao.

Zatečen sam informacijom da je oglašeno radno mjesto koje opisom odgovara poziciji koju još uvijek pokrivam u kompaniji. Kako saznajem iz medija, s obzirom da sam u posljednjih 15 dana opravdano odsutan s posla, radi se o djelimično izmijenjenom nazivu radnog mjesta, pa mogu da pretpostavim da se neko “poigrao” sa sistematizacijom u pokušaju da me nezakonito razriješi – izjavio je Vuksanović za “Dan”.

Na pitanje o razlozima za smjenu, kao i našim saznanjima, kazao je da nema dilemu da se radi o nastavku ličnog i političkog obračuna s njim od strane politički instaliranih pojedinaca u upravi kompanije i njihovoj namjeri da na tu poziciju dovedu “podoban” kadar. Vuksanović je do prije nekoliko dana pokrivao i poziciju predsjednika odbora direktora Plantaža, ali je sa te pozicije smijenjen.

– Ukoliko uprava kompanije iznosi informacije koje ste mi Vi dali o navodnim razlozima za moju smjenu, mogu samo da konstatujem da su jedine relevantne ocjene finansijskog poslovanja kompanije izvještaji eksterne revizije, koji su pozitivni i čisti za sve vrijeme od kako rukovodim sektorom finansija. Podsjećam da je kompanija ostvarila pozitivni finansijski rezultat u 2023. godini (ukupan finansijski rezultat: + 3,5 miliona, EBITDA rezultat + 5,7 miliona eura), zbog kojeg je i krovna međunarodna organizacija avioprevoznika – IATA, svrstala Er Montenegro u red prevoznika s najmanjim rizikom u poslovanju. Nažalost, rezultat u 2024. godini neće biti ni približan, na što sam ukazivao rukovodstvu kompanije na vrijeme, koje je, umjesto da se pozabavi problemima u kompaniji, krenulo putem obračuna s onima koji drže do profesionalnog integriteta – kazao je Vuksanović.

DAN

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …