Viši sud odbacio optužnicu SDT-a protiv Duška Kneževića za utaju poreza i pranje para

Podgorički Viši sud odbacio je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva SDT protiv biznismena i vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, koji je u Istražnom zatvoru, kojom se između ostalog, tereti da je preko tadašnjeg viceguvernera Centralne banke Crne Gore Velibora Miloševića podmićivao kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro, potvrđeno je iz Višeg suda.

Predsjednik Višeg suda Zoran Radović odbacio je optužnicu u odnosu na Kneževića jer Velika Britanije ovog optuženog nije izručila Crnoj Gori za postupanje u ovom predmetu Specijalnog tužilaštva.

“Optužnica protiv Duška Kneževića za krivična djela produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa, produženo krivično djelo pranje novca i produženo krivično djelo utaja poreza I doprinosa putem pomaganja se odbacuje iz razloga postojanja okolnosti koje privremeno sprečavaju krivično gonjenje”, rečeno je CdM-u iz Višeg suda.

Nakon pravosnažnosti ovog rješenja biće zakazano novo ročište za kontrolu ove optužnice, piše Pobjeda.

Pored Kneževića i Miloševića na optužnici su Mladen Dašić, Miodrag Knežević, Tomica Knežević, Tomislav Knežević, Andrija Knežević, Vuk Dragašević, Svetlana Mijatović, Andrej Koneneko, Ekatarina Perovna Konanenko i Ekatarina Konaneko.

Status svjedoka saradnika u ovom predmetu imaju bivši generalni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić i Vlatko Rašović.

Na ovoj optužnici koju je potpisao bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, a danas pred sudom zastupala tužiteljka Tanja Čolan Deretić bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević se tereti da je uzimao novac od Kneževića.

Milošević se našao na meti istražitelja nakon što je Knežević početkom januara 2019. godine objavio snimak razgovora na osnovu kojega tvrdi da je Veliboru Miloševiću dao 100 hiljada eura.

Knežević je tada tvrdio da je snimak nastao 2015. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je Milošević podnio ostavku na mjesto viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema.

Prema navodima optužnice, Duško Knežević je u drugoj polovini 2010. godine na teritoriji Kipra i Crne Gore formirao kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali osobe sa ove optužnice a koja je funkcionisala do 2017. godine.

Knežević je u više procesa označen kao organizator kriminalne grupe koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura.

GRADSKI

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …