Uzalud meteo radari, ako nema kadrova

I da imamo takav uređaj, koji bi omogućio izradu jako kratkoročnih prognoza vremena, naročito najavu grmljavinskih vremenskih nepogoda u realnom remenu – ko bi radio na njemu? Da bismo upotrijebili mnogo kvalitetnih informacija koje radar može da pruži, u cilju najave vremenskih nepogoda, potrebni su stručnjaci meteorološke struke koji se razumiju u fiziku atmosfere i obučeni su za korišćenje meteoroloških radara. Mi takvih kadrova sada nemamo. Koliko je ovaj kadrovski problem velik pokazuje činjenica da u državnom zavodu zaduženom i za meteorologiju, od oko 120 zaposlenih, samo su četiri diplomirani meteorolozi – kazao je Vučković.

Prema njegovim riječima, nedostaje i odgovarajući, razrađen sistem upozoravanja posredstvom kojeg bi se obrađeni podaci distribuirali krajnjim korisnicima u realnom remenu, jer se oni ne mogu svesti samo na objavljivanje u medijima.

Prioriteti
Vučković, koji je dugo radio u ZHMS, ističe da ta institucija ni sada ni ranije, zbog nedovoljnog broja zaposlenih stručnjaka, nije imala dvadeset četvoročasovno praćenje vremena.

Razlozi za takvo stanje su brojni, od finansijskih uslova i prilika, preko činjenice da je riječ o kadru koji je inače deficitaran. Bilo bi najvažnije da se stvore preduslovi da se ZHMS kadrovski ojača stručnjacima meteorološke struke, koji bi mogli da iznesu teret razvoja u oblasti najave vremenskih nepogoda u realnom vremenu – ističe Vučković.

Kako je Pobjedi zvanično rečeno iz ZHMS-a, bez adekvatnog meteorološkog radara, za čiju su nabavku procedure pokrenute tek ove godine, u Crnoj Gori nije bilo uslova za predviđanje i tačno lociranje područja koje će pogoditi oluja kakva je prošlog utorka na jugu i u centralnim djelovima zemlje prouzrokovala ljudske žrtve i proizvela velike materijalne štete, uključujući i višemilionske na efektivi za manipulaciju tereta u Luci Bar, gdje su uništena sva tri pretovarna mosta.

To je navedeno u odgovorima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju na pitanja Pobjede upućena direktorici te ustanove Dušici Brnović o tome da li se, shodno obavezama koje proističu iz Zakona o meteorološkim poslovima, može postaviti pitanje odgovornosti te institucije za srazmjere štete i posljedica koje su se odigrale u utorak sredinom dana.

Iz te institucije koja, osim tehničkih, kuburi i sa nedostatkom stručnih kapaciteta, odnosno ljudstva koje bi bilo angažovano 24/7 za praćenje u realnom vremenu i izdavanje blagovremenih upozorenja, najavili su da se ove godine konačno krenulo sa procedurom nabavke radara za koji je u pripremi izrada projektne dokumentacije.

U mjeri mogućeg
Vučković ističe da je na osnovu raspoloživih tehničkih i kadrovskih potencijala ZHMS objavio ono što je mogao uoči prošlonedjeljnog nevremena.

Narandžasti meteoalarm, koji je izdat dan ranije za pojedine djelove zemlje, bio je dovoljno upozorenje, koje podrazumijeva da može biti nepogoda. To je navedeno i u prognozi dan ranije, kojom je predviđena mogućnost grmljavinskih procesa i lokalnih pljuskova – kazao je Vučković.

Prema njegovim riječima, način izvještavanja, koji se definiše kroz žuti, narandžasti i crveni meteoalarm, dosta je grub.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …