ZEČEVIĆ: Pobjeda je crnogorska, građanska i antifašistička

Kada je u Pobjedi 15. juna 2020. godine u tekstu autora ovih redaka objavljena analiza krajnjeg cilja litija u organizaciji Srpske pravoslavne crkve – tada je prvi put u domaćoj i regionalnoj javnosti upotrijebljen termin ,,srpski svet“.

Piše: Nenad ZEČEVIĆ

U analizi je decidno navedeno da je krajnji cilj litija stvaranje ,,srpskog sveta“, novog umivenog nacionalističkog koncepta, koji negira crnogorski identitet, naciju i državu.

Analiza i upotreba tog termina dočekana je ,,na nož“ i sa podsmijehom od većine medija u Crnoj Gori. Tekst su prenijeli svi tadašnji opozicioni mediji, uključujući i proruske i prosrpske portale ismijavajući naziv tog koncepta.

Pojedini prosrpski portali su čak i tvrdili da se ,,montenegrinskim Dukljanima“ ponovo priviđa Velika Srbija.

Samo godinu dana kasnije ta sintagma je ušla u obavezan politički narativ svih domaćih, regionalnih, pa i evropskih zvaničnika. Ušla je u rezolucije Evropskog parlamenta, Savjeta Evrope, pa čak i u narativ zvaničnika Stejt departmenta.

Pobjeda, čiji sam dio uređivačkog tima već 10 godina, nastavila je da intenzivno izvještava o ,,srpskom svetu“ i prilikom nasilnog ustoličenja Joanikija Mićovića na Cetinju, po cijenu da zbog autorskog teksta u kome je otkriven tačan broj naoružanih ljudi u Cetinjskom manastiru budem isljeđivan četiri sata od strane prvog čovjeka VDT-a. I to zbog objavljivanja državne tajne – tajnog podatka sa sjednice Odbora za bezbjednost. A po tužbi tadašnjeg šefa ANB-a koja je i dalje aktivna i za koju je zaprijećena zatvorska kazna.

Ta informacija je našla svoje mjesto i u redovnom izvještaju Evropske unije o stanju ljudskih prava, gdje je jedino slučaj novinara Pobjede pomenut imenom i prezimenom.

Uslijedile su i tužbe osnivača Srpske kuće, članova Demokratskog fronta, i to zbog objavljivanja ekskluzivnih informacija o pomoći od strane Vlade Srbije.

Dio sam tima Pobjede koji je kroz prijetnje, targetiranja i sudske postupke maltene svakodnevno trpio razne pritiske vlasti.

I na kraju što sam doživio: da od strane manjeg dijela svojih koleginica i kolega i njihove besomučne kampanje, zadojene mržnjom, budem proglašen za ,,eksponenta srpskog sveta“. Na meti kampanje su se našle i koleginice i kolege – njih 95 odsto iz Pobjede koji su ostali lojalni kompaniji i pored pritisaka nastavili profesionalno da rade svoj posao. Samo u crnogorskom Matriksu moguće je optužiti kolege za tako nešto.

– Uzmi plavu pilulu… priča završava, budiš se u krevetu i vjeruješ u što želiš da vjeruješ. Uzmi crvenu pilulu… ostani u zemlji čuda, i pokazaću ti koliko ide duboko zečja rupa – kaže legendarni Morfeus u Matriksu.

I na kraju ono najbitnije: neka ne brinu naši vjerni čitaoci. Nema promjene uređivačke politike. Pobjeda će nastaviti da bude crnogorska, antifašistička i građanska. Nema promjene vrijednosne i identitetske politike niti bilo kakvih trulih kompromisa. Nastavićemo da revnosno izvještavamo o svim nepočinstvima vlasti, organizovanom kriminalu, rasprodaji i raubovanju državnih resursa, razotkrivaćemo kolonijalne ugovore o rasprodaji energetskih resursa. O pitanjima koja se tiču interesa države neće biti kompromisa. Bićemo na braniku građanske i antifašističke Crne Gore.

(Autor je direktor i glavni urednik Pobjede)

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …