SJEVER CRNE GORE: Planinarski turizam sve popularniji

Samo pregledom društvenih mreža jasno je da je novi talas lijepog vremena već proteklog vikenda doveo veliki broj turista u planinske centre na sjeveru Crne Gore, hotele i sve popularnija etno naselja i privatna turistička domaćinstva.

U beranskoj lokalnoj turustičkoj organizaciji izražavaju zadovoljstvo i ocjenjuju da je ova ljetnja sezona, kada se radi o planinskom turizmu, mnogo bolja nego prošla.

„Svi kapaciteti su popunjeni i mi dajemo sve od sebe da turistima koji dolaze po prvi put u ove krajeve ponudimo sadržaje koji će ih sigurno zadržati duže i, što je najvažnije, ponijeti takve utiske da će nam se sljedeće godine vratiti. Tome u prilog je, bez ikakve sumnje, doprinijelo ove sezone i otvaranje novog puta preko Jelovice, koji je, zbog radova na magistrali za Bijelo Polje, postao glavni tranzit prema moru i sa mora”, kazao je za Portal RTCG direktor TO Berane Ivan Radević.

On je rekao da se pokazuje da je Beranama potrebno još hotelskih kapaciteta zbog razvijanja kongresnog turizma.

„Berane trenutno ima ukupno 215 hoteskih kreveta, kao i značajan broj kreveta u prijavljenim seoskim domaćinstvima. Najveći broj hotelskih kapaciteta je u gradu. Potrebni su nam sada hoteli na planinama, jer strani turisti ne traže kafiće i beton, već netaknutu prirodu, mir i tišinu, ekološku hranu“, kazao je Radević.

Prema njegovim riječima, nagli porast planinskog turizma je prošle godine rezultirao sa 12,5 hiljada ostvarenih prijavljenih i registrovanih noćenja, što je u odnosu na 2019. godinu, kada je registrovano svega 4,5 hiljada hotelskih noćenja, više za dvjesta odsto.

„Vidjećemo kako će biti ove godine, ali sudeći po sadašnjoj popunjenosti svih kapciteta, kao i po najavama da će talas toplog ili bolje reći vrelog vremena potrajati, ovo će biti vjerovatno rekordna godina po broju noćenja“, smatra direktor TOB.

Direktor TO Berane smatra da su od potpune rekonstrukcije hotela Berane stvari počele da idu na bolje.

„Međutim, strani turisti u ovom kraju traže mir u planinama i zbog toga moramo brže raditi na valorizaciji planine Jelovice i to što hitnije. Turisti koji su u tranzitu kroz Berane, bilo da idu prema moru ili se vraćaju sa mora, prosto su oduševljeni Jelovicom, a tamo još uvijek nemamo razvijene ugostiteljske kapacitete i turističku ponudu”, kazao je Radević.

U TO Plav su više nego zadovoljni početkom ljetnje sezone i već za sjutra (utorak) najavljuju obogaćivanje ponude i sadržaja otvaranjem sportsko rekereativnog centra.

„Organizovali smo mnogo manifestacija, lijepo vrijeme ide nam u prilog da organizujemo bioskop pod vedrim nebom koji izmještamo po potrebi. Nije to neki improvizovani mehanizam, već platno veličine 6 x 4 metra, tako da ćemo na njemu organizovati i ispratiti završinicu Evropskog prvenstva. Činimo sve da gostima Plava ponudimo dobru večernju zabavu”, kaže direktor lokalne turističke organizacije u ovom gradu Eldin Feratović.

On napominje da su Prokletije prepune organizovanih planinarskih grupa, ili individualnih planinara i alpinista.

“Tu bih posebno istakao vjerovatno najpopularniju stazu na ovom prostoru, a to je staza poznata pod nazivom Vrhovi Balkana. Grad se lagano puni i to se osjeća, uskoro će i naša dijaspora doći, a 15. jula pa do kraja mjeseca trajaće tradicionalna manifestacija Dani borovnice. Sve u svemu, Plav, Gusinje i Prokletije se sve više traže na turističkim mapama“ , kaže Feratović.

Zadovoljstvo početkom ljetnje sezone iskazuju i u Turističkoj organizaciji Andrijevica, i naglašavaju da su već ovog vikenda bili popunjeni svi ugostiteljski kapaciteti na Komovima, hostelu Mojan, u privatnim smještajnim kapacitetima u sve popularnijoj Ulotini.

„Možemo reći da je sezona bolje počela nego i prošla, a i prošla je bila dobra. Konačno se Andrijevica prepoznaje kao atraktivna smještajna destinacija. Pored toga, imamo dosta turista u tranzitu. Dnevno prođe oko 50 bajkera. Oni idu stalnom trasom od Podgorice kroz kanjon Morače, zatim na Mateševo preko Trešnjevika, obiđu Komove, spuštaju se prema Andrijevici, nastavljaju prema Gusinju, i idu dalje prema Skadru. To je već postala prepoznatljiva ruta za bajkere“, kaže direktor TO Andrijevica Branko Đukić.

Iz lokalnih turističkih organizacija koje je Portal RTCG kontaktirao najavljuju mnogo novih manifestacija i izražavaju zajedničku ocjenu da je planinski turizam iz godine u godinu u sve značajnijem porastu.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Pripremljen Nacrt Fiskalne strategije 2024-2027. godine, javna rasprava do 7.avgusta

Ministarstvo finansija je, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, pripremilo Nacrt Fiskalne …