Petnjica godinama bez javnog prevoza putnika

Već nekoliko godina Petnjica je jedina opština u Crnoj Gori koja nema javni linijski prevoz putnika.

Autobusi u ovu najnerazvijeniju crnogorsku opštinu ne dolaze od kako je uveden stečaj u beransko autoprevozno poreduzeće “Simon vojaž”, koje je svojevremeno vršilo prevoz putnik na ovom području. Mještani bihorskog kraja ističu da su zbog ukidanja autobuskih linija prinuđeni da se sami snalaze za prevoz do Petnjice i susjednih gradova. Navode da onima koji nemaju svoja vozila na raspolaganje preostaje taksi prevoz koji nije nimalo jeftin.

– To što su na području Petnjice ukinute autobuske linije dodatni je udar na džepove lokalnog stanovništva. Oni koji nemaju svoja vozila prinuđeni su da koriste skupe taksi usluge kako bi završili najobičnije stvari. Tako, recimo, taksi od Berana do Petnjice u jednom pravcu vozi za 10 eura, a toliko košta autobuska karta od Berana do Podgorice. Da bi neko sa područja Savinog Bora došao do Petnjice taksijem treba da izdvoji 10 eura i još toliko da bi se vratio nazad. Za prevoz od Berana do Trpezi taksisti uzimaju po 15 eura. Sve ovo govori o kavim se nametima radi. Najgore je što nedostatak organizovanog prevoza putnika, između ostalog, podstiče iseljavanje naroda – kazao je u izjavi za “Dan” Senad Rastoder, predsjednik Mjesne zajednice Savin Bor.

Nema ni benzinske pumpe, ni trafike za dnevnu štampu

Stanovnici Petnjice ističu da otežavajuću okolnost za normalno funkcionisanje života na području Bihora predstavlja i nedostatak benzinske pumpe.

– Stanje po pitanju prevoza putnika u Bihoru je zaista katastrofalno. Ali i ko ima automobil, mora da ide do Berana da bi točio gorivo, jer u Petnjici ne postoji benziska pumpa. To su dodatni troškovi koji prate one osnovne životne potrebe lokalnog stanovništva. Zamislite koliko je strašno to što neko, recimo, iz udaljenog sela Kruščica treba da proputuje 35 kilometara da bi se domogao prve benzinske stanice i to veoma lošim putem. Svaka dalja priča o težini života u ovom kraju je suvišna, tim prije kada se zna da u Petnjici ne postoji ni trafika za prodaju dnevne štampe – kazao je Zaim Ličina.

Dan

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …