Kako je zapravo krajnja desnica izgubila u Francuskoj: “Šampanjac je već bio na ledu”

Šampanjac je bio na ledu u sjedištu krajnje desnog Nacionalnog skupa (RN), ali slavljeničko raspoloženje brzo se pretvorilo u nevjericu kada su se na TV ekranima pojavili prvi rezultati nedjeljnih parlamentarnih izbora.

Danima je Marine Le Pen samouvjereno predviđala da će njena stranka trijumfovati s potpunom većinom i da će njen štićenik Jordan Bardella biti premijer. Umjesto toga, RN je na putu da bude treći, iza ljevičarskog saveza i centrističkog bloka predsjednika Emmanuela Macrona.

To je u velikoj mjeri poništeno taktičkim dogovorom između centarističkih i ljevičarskih protivnika, koji su povukli više od 200 kandidata iz trostranih utrka kako bi izbjegli podjelu glasova protiv RN.

Predviđeni rezultat jako je zaustavio ono što se činilo kao neumorni uspon krajnje desnice u Francuskoj, pažljivo osmišljen od strane Le Pen koja je nastojala očistiti imidž svoje stranke i iskoristiti pritužbe birača ljutih zbog troškova života, javnih službi i useljavanja u zemlju.

Istini za volju, Le Pen i njezina stranka i prije su doživjele razočaranje, nedavno njen poraz od Macrona na predsjedničkim izborima 2022., i uspjeli su se vratiti snažnije nego prije. Ali za ipak posljedni ishod bio gorka pilula za progutati.

“Rezultati su razočaravajući i ne predstavljaju ono što Francuzi žele”, rekla je Jocelyn Cousin, (18), koja je došla u sjedište stranke očekujući pobjedničku zabavu.

Zamah RN-a činio se nezaustavljivim nakon što je pobijedio centriste na evropskim izborima početkom juna i bio prvi, ispred na brzinu okupljene ljevičarske Nove narodne fronte, u prvom krugu parlamentarnih glasovanja 30. juna.

Le Pen i Bardella pripisali su neuspjeh svoje stranke u nedjelju onome što je Bardella nazvao “sramotnim savezom” snaga protiv RN, za koje je rekao da su karikirali stranku i omalovažavali njezine birače.

No anketar IPSOS-a Brice Teinturier ukazao je na vlastite nedostatke RN-a, uključujući otkrića prije drugog kruga da je nekoliko njegovih kandidata izrazilo ksenofobična stajališta, postavljajući pitanja je li se stranka doista odrekla svoje toksičnije prošlosti.

“Dogodilo se i to da su sami kandidati RN-a u ovoj kampanji pokazali da ili nisu bili spremni ili su u svojim redovima imali kandidate koji su antisemitski, ksenofobični ili homofobni”, rekao je Teinturier za televiziju France 2.

Bardella i Le Pen trudili su se hrabro izraziti svoj rezultat. Stranka je povećala svoj udio zastupničkih mjesta u Narodnoj skupštini na rekordnu visinu, istaknuli su, obećavši da će se nastaviti boriti dok ne osvoje vlast.

“Plima raste, ali ovaj put nije dovoljno visoka”, rekla je Le Pen, koja će vjerojatno pokrenuti svoju četvrtu predsjedničku kampanju 2027. “Naša pobjeda je samo odgođena.”

Klix

Provjerite slična mjesta

Aerodrom Tivat: Bolji rezultati nego lani

Kroz Aerodrom Tivat je u junu prošlo 157.736 putnika, 33.960 više neko u istom periodu …