Čije su pare ne zna ni Vrhovni sud

Spor između Pokreta za Pljevlja i Nove srpske demokratije, vrijedan više od 158 hiljada eura, rješavaće Ustavni sud, nakon što je Vrhovni sud o istoj pravnoj stvari donio dvije dijametralno suprotne odluke.

Pokret za Pljevlja, čiji je predsjednik Novica Stanić, podnio je žalbu Ustavnom sudu, nakon što je Vrhovni sud ukinuo svoju raniju presudu u korist Pokreta za Pljevlja i postupak vratio prvostepenom sudu.

Petar Drobnjak, advokat iz Bijelog Polja, navodi se da je Vrhovni sud “donio odluku sa različitim stavom iskazanim o odnosu na svoju raniju odluku od 28. maja 2021”.

Navodi da je to nedozvoljeno, “posebno što se Vrhovni sud u posljednjoj odluci upustio u pravnu valjanost sporazuma za čiju sadržinu je isti sud, par godina ranije utvrdio da je neupitna”.

Ovakvom odlukom Vrhovnog suda, smatraju podnosioci ustavne žalbe, povrijeđena je pravna sigurnost, jer je prilikom donošenja pravosnažne presude 25. 10. 2021. sud bio “vezan članom 415 Zakona o parničnom postupku”.

“Kojim je propisano: ‘Sud kome je predmet vraćen na ponovno suđenje vezan je u tom predmetu pravnim shvatanjem na kome se temelji rješenje revizijskog suda kojim je ukinuta drugostepena presuda, odnosno kojim su ukinute drugostepena i prvostepena presuda”.

“Kako se i sada odluka Vrhovnog suda Rev.br.530/22 od 20. 3. 2024. godine odnosi na predmet P.br.2513/21 nejasno je uopšte kako bi prvostepeni sud mogao biti vezan za dva pravna shvatanja istog (Vrhovnog) suda…”, stoji u ustavnoj žalbi.

Podjećaju da je Vrhovni sud u prvom svom rješenju naveo da je “navedeni sporazum zaključen u pisanoj formi, ovjeren i potpisan od strane ovlašćenih lica stranaka, zbog čega je njegova pravna valjanost neupitna”.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Nagrađuju turiste koji koriste javni prevoz, mogu dobiti besplatnu kafu ili kartu za muzej

Danska prijestolnica Kopenhagen pokrenula je nova inicijativa kojom želi “natjerati” turiste da više koriste ekološke …