Čelnici primorskih opština za ukidanje Morskog dobra

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom trebalo bi da bude ugašeno, saglasni su čelnici svih šest crnogorskih primorskih opština (Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja), koji su se sastali na drugom sastanku Radne grupe za predlaganje izmjena i dopuna Zakona o morskom dobru.

Tokom dvosatnog susreta organizovanog u Opštini Tivat, a na inicijativu Zajednice opština Crne Gore, čelni ljudi primorskih opština donijeli su odluku o uspostavljanju zajedničke inicijative kojom će biti pokrenuto pitanje daljeg postojanja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ali i kreiranja nacrta nove zakonske regulative koja će tretirati pitanje upravljanja obalnim područjem Crne Gore. Oni su razmjenili svoja iskustva kada je u pitanju saradnja sa ovim javnim preduzećem i zaključili da se njegovim postojanjem zadire u nadležnosti lokalnih uprava, te opštine nisu u mogućnosti raspolagati velikim djelovima svoje teritorije, o njima odlučivati i nad njima vršiti kontrolu.

„Ako želimo decentralizaciju i ako želimo ka Evropskoj uniji, opštinama se mora vratiti na upravljanje najvrjedniji resurs, a to je obalno područje. Vrijeme pred nama će pokazati da je ovo najispravnija odluka koju su opštine donijele u više decenija“, naveo je nakon susreta predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović.

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić istakao je važnim činjenicu da su po prvi put uprave svih šest primorskih gradova jednoglasne u apelu da JPMD treba ugasiti.

„Vjerujem i ubijeđen sam da će svi politički akteri u Crnoj Gori, a imajući u vidu da smo svi mi iz različitih političkih partija, razumjeti da ovo nije politički apel, već apel za razvoj naših gradova. Nije moguće i realno funkcionisati tako što će preduzeće gazdovati gradovima“, poručio je Jokić.

„Mi više ne možemo dozvoliti da Morsko dobro upravlja našim prostorom, da planira prostor, da ubira prihode, da samo odlučuje gdje će investirati…“, istako je predsjednik opštine Ulcinj Genci Nimanbegu i naglasio da je današnji dogovor dobra vijest za sve građane Ulcinja i cijelog primorja.

Pokretanje inicijative preispitivanja Zakona o morskom dobru dio je ovogodišnjeg programa rada Zajednice opština Crne Gore.

„Naš stav je iznad politike i naš stav je koncipiran na razvojnim politikama koje se tiču primorskih opština. Ova inicijativa je u saglasnosti sa najavljenim izmjenama i dopunama zakonskih rješenja koja se predlažu kroz Zakon o lokalnoj samoupravi, a koja idu u smjeru decentralizacije. Postojeće upravljanje zonom morskog dobra tipičan je primjer centralizacije“, rekao je predsjednik opštine Bar Dušan Raičević.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …