Viši sud se pridružio gonjenju osumnjičenih za “Tunel”

Viši sud u Podgorici pridružio se krivičnom gonjenju protiv svih okrivljenih u predmetu “Tunel”. Te navode saopštila je juče Slavka Nešić, sekretarka Višeg suda u Podgorici.

Ona je izjavu dala u Osnovnom državom tužilaštvu u Podgorici u nastavku istrage u slučaju “Tunel” u svojstvu ovlašćenog predstavnika podgoričkog Višeg suda. Nešić je kazala i da će naknadno precizirati i dostaviti imovinsko pravni zahtjev.

Prema saznanjima “Dana”, Nešić je istakla da joj detalji oko probijanja tunela do depoa Višeg suda u Podgorici nijesu poznati, da je saznala naknadno da se to dogodilo, da je odmah formirana komisija koja je počela da vrši popis.

Branilac osumnjičenog Nikole Milačića, advokatica Maja Turković, ocijenila je da je ovaj potez tužilaštva još jedan prazan hod, korak izvršen pro forme.

Kontradiktoran je postupak Višeg suda uprkos stavu Vrhovnog suda da nema dovoljno materijalih dokaza, odnosno osnova, da su okrivljeni izvršili djela koja im se stavljaju na teret – kazala je Turković.

Droga iz predmeta “Krstović” pod kamerama i alarmom

Koliko tužilaštvo luta, kaže Turković, i koliko je predmetna istraga neefikasna i nedjelotvorna govori i činjenica da su jučetrašnjeg svjedoka pitali gdje se i na koji način u Višem sudu čuva droga u slučaju “Krstović”.

– To istovremeno ukazuje na neozbiljnost istrage koja je vođena i u tom predmetu, na šta je svjedok odgovorila da se navedena droga nije nalazila u momentu obijanja depoa u depou, već u posebnoj kancelariji, koja se nalazi na prvom spratu, koja je obazbijeđena video-nadzorom i rešetkama sa zvučnim alarmom. Pitanje tužilaštva i to na samom kraju ove istrage jasan je pokazatelj da tužilaštvo ni nakon punih devet mjeseci istrage nema apsolutno predstavu koji je motiv nalogodavca da se prokopa tunel do depoa Višeg suda, ovo naročito pri činjenici što su na samom početku istrage nedvosmisleno tvrdili da je cilj kontaminiranje, odnosno kompromitovanje, dokaza u određenim krivičnim predmetima koji se pred ovim sudom vode – kazala je Turković.

Naglasila je da za devet mjeseci istrage nije otkriven ni nalogodavac djela ni motiv kopanja tunela do suda.

– Jedini logičan potez predstavnika Višeg suda na današnjem saslušanju je mogao biti da odustanu od krivičnog gonjenja protiv okrivljenih, s obzirom na rezultat istrage, te da će se u tom pravcu izjasniti onda kada tužilaštvo bude nedvosmisleno utvrdilo ko su izvršioci, nalogodavci i koji je motiv. Međutim, danas smo imali priliku da vidimo da ni Višem sudu kao ni tužilaštvu nije cilj da se otkrije ko su stvarni izvršioci, te utvrđivanje istine i razrešenje ove krivično-pravne stvari na zakonit i potpun način, već naprotiv cilj im je riješen slučaj pošto-poto – kazala je Turković, ocjenjujući da je tužilaštvo u velikom problemu i zato ne završavaju istragu jer nemaju dokaza.
Na potjernici zbog sumnje da su učestvovali u ovom djelu osumnjičeni su Veljko Marković, Milan Marković i Dejan Jovanović. Tragalo se i za Vladimirom Erićem, koji je uhapšen u Švedskoj i izručen u Crnoj Gori. Nakon dostavljanja nalaza vještaka u kojem je utvrđeno da na mjestu izvršenja krivičnog djela nema tragova Erića, njemu je ukinut pritvor. Osim njih, u ovom predmetu na spisku osumnjičenih našli su se i Katarina Baćović, Marjan Vuljaj, Ivica Piperović i Nikola Milačić. Nakon nekoliko mjeseci provedenih u pritvru njima je Vrhovni sud Crne Gore ukinuo pritvor uz obrazloženje da nema dokaza koji ukazuju na osnovanu sumnju da su počinili djelo za koje se terete.

DAN

Provjerite slična mjesta

Spajić danas o kapeli na Lovćenu, odnosima sa Hrvatskom, Evropi sad 2, kripto valutama…

Predsjednik Vlade Milojko Spajić će danas od 14 časova  odgovarati na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore …