Kako je od Meljina do Igala nestalo 870.000 iz CKB-a

Više državno tužilaštvo u Podgorici nedavno je preuzelo slučaj velike pronevjere unutar Crnogorske komercijalne banke (CKB) kada je krajem maja otkriveno da je iz trezora filijale u Herceg Novom nestalo čak 870.000 eura.

Zbog tog slučaja uhapšen je glavni blagajnik filijale Stanko Kovačević (46) koji se sumnjiči da je zloupotrijebio položaj i pronevjerio veliku sumu novca, koji mu je bio povjeren tokom rada u Meljinama, Novom i Igalu.

Rukovoditeljka i portparol VDT-a Podgorica Lepa Medenica odgovorila je “Vijestima” da su Višem državnom tužilaštvu u Podgorici iz Osnovnog državnog tužilaštva Herceg Novi dostavljeni spisi predmeta formirani protiv Kovačevića.

“On je u ovom tužilaštvu saslušan u svojstvu osumnjičenog, nakon čega je donijeta naredba o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela – zloupotreba položaja u privrednom poslovanju Krivičnog zakonika Crne Gore. Tokom istrage će se preduzeti sve neophodne radnje u cilju potpunog rasvjetljavanja predmetnog događaja i donošenja odluke u predmetu”, navela je Medenica.

Ona nije odgovorila da li je tokom dosadašnje istrage pronađen novac.

Kovačević je uhapšen krajem maja kada je trezoru CKB banke fiijale u Herceg Novom otkriveno da umjesto 870.000 eura u kesama sefa se nalaze samo 40 običnih, bankarskih paragon blokova.

U prvim danima istrage predmet je dužilo Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom ali su spise proslijedili na nadležnost Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

“Predmet je 21. juna 2024. godine dostavljen Višem državnom tužilaštvu u Podgorici kao stvarno nadležnom za postupanje u predmetu i gonjenje učinioca”, piše u odgovoru tužioca iz ODT-a Herceg Novi Nikole Samardžića.

Okrivljenom Kovačeviću je nakon saslušanja u VDT-u Podgorica sudija za istragu Višeg suda u Podgorici donio rješenje o produženju pritvora do dva mjeseca.

CKB: Sistem otkrio pronevjeru

Iz CKB banke “Vijestima” su naveli da su u toj banci unaprijeđeni sistemi zaštite i kontrole, te da su zapravo na taj način otkrili pronevjeru, za koju smatraju da se dogodila u prošlosti.

“Prošlogodišnji i ovogodišnji incidenti utvrđeni su upravo primjenom novog sistema poslovanja i principa sigurnosti. Dakle, vjerujemo da je incident u Herceg Novom, nastao u prošlosti, ali je otkriven zahvaljujući sprovedenim promjenama koje pružaju viši nivo zaštite i kontrole”, naveli su iz CKB-a.

Izvor “Vijesti” iz banke navodi da je osumnjičeni Kovačević kako se vjeruje, kao glavni blagajnik filijale CKB-a u Herceg Novom, mjesečno prelazio iz poslovnice u Meljinama u glavnu filijalu u Novom ali i u ekspozituru CKB-a u Igalu.

Navodno, on je u martu bio u centralnoj filijali u Herceg Novom i na kraju tog mjeseca je popisom utvrđeno da je sve kako treba.

U aprilu je osumnjičeni blagajnik trebalo da ide u Igalo, a tada je kako se vjeruje, napravio sistemski transfer novca iz Novog u Igalo, kao i pakovanje gotovog novca…

U CKB banci vjeruju da se pronevjera dogodila mnogo ranije.

Više mahinacija posljednjih godina

U proteklih nekoliko godina unutar sistema CKB banke otkriveno je nekoliko slučajeva pronevjere novca.

Najveća zloupotreba otkrivena je početkom 2022. kada je CKB banka podnijela krivične prijave protiv dvoje službenika zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu, zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju, navodno prisvojili 14 miliona eura, koje su “skinuli” sa računa oko 200 klijenata.

Godinu kasnije, po nalogu SDT-a, uhapšena je službenica CKB-a koja je radila u sistemu Privatnog bankarstva Daliborka Spasojević, kojoj je u julu prošle godine ukinut pritvor.

OTP grupa nedugo nakon što su otkrili milionsku pronevjeru dostavili su SDT-u i krivičnu prijavu protiv bivšeg izvršnog direktora CKB-a Pala Kovača, zbog internih sumnji da je zloupotrijebio službeni položaj ali istraga SDT-a protiv njega za sada nije pokrenuta.

Sagovornici “Vijesti” upućeni u rad banke tvrde da je smanjenje broja radnika pa i u Direkciji za bezbjednost navodno uticao i na bezbjednost unutar sistema banke.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade …