Ivančević: Gosti nam idu u Albaniju jer se turizmom ne upravlja kako treba

Kazao je i da su se mnogi partneri okrenuli drugim tržištima, posebno Hrvatskoj i Albaniji, te da je to nešto što treba da nas zabrine. Istakao je i da nam je potrebno bolje upravljanje destinacijom i strategija upravljanja turizmom.

– Gosti bolje platežne moći su prvo išli ka Hrvatskoj, a sada ka Albaniji, i trenutno se veliki broj naših partnera opredjeljuje za ta tržišta, što mora da nas zabrine i natjera nadležne da naprave strategiju održivu i da ljudi iz turizma znaju kuda ide naš turizam. To treba da znaju i hoteli i restorani i agencije i tu strategiju treba da obezbijedimo za one koji hoće da ulažu u turizam u Crnoj Gori. Bez jasne strategije teško ćemo animirati ozbiljne investitore, jer će im svaki biznis plan biti neodrživ. Ako se i dalje budemo zadovoljavali sezonom od 60 dana, nećemo dovesti nijednog ozbiljnog investitora – izjavio je Ivančević.

Šestomjesečna sezona nije nemoguća misija

Ivančević je kazao da šestomjesečna sezona nije nemoguća misija, ali nažalost, u malom broju smještajnih kapaciteta.

– Mi smo zemlja sa najgorom strukurom kapaciteta na Mediteranu. Imamo najmanji procenat kapaciteta u hotelskom smještaju od 10 odsto. Hoteli imaju dobru šestomjesečnu ili sedmomjesečnu sezonu, ali kada to uporedite sa komplementarnim smještajem, koji nije standardizovan i organizovan, to je mali broj. Da bi se postigla sezona od šest ili sedam mjeseci moraju se standardizovati svi smještaji i staviti na tržište po dogovorenim standardima – rekao je on.

Na pitanje zašto se turisti okreću Albaniji, čiji je turizam u ekspanziji, Ivančević je kazao da Albanija svoju hotelsku i gastronomsku ponudu i infrastrukturu razvija mnogo brže i dovodi je na mnogo veći nivo nego što je u Crnoj Gori.

Naši partneri koji se sele za Albaniji postižu važan cilj, a to je da za manju cijenu dobijaju veći kvalitet i bolju uslugu. Tu se moramo zabrinuti, kada je u pitanju kvalitet usluga, destinacije i cijena. Tu država treba da povede računa i da vidi šta se može uraditi da bi bili konkurenti, jer moramo brzo da djelujemo na kratki i duži rok – poručio je nekadašnji predsjednik Odbora za turizam Privredne komore.

Naglasio je da Crnoj Gori treba strategija za turizam, da neko u ovoj državi, ko je zadužen za turizam, napravi projekat i kaže svima šta je strateški put razvoja turizma.

– Potrebne su promjene mnogih zakona i promjene ambijenta, ali prije svega treba dokument koji će da označi pravac razvoja i povratka kvaliteta i kvantiteta kada je u pitanju dužina sezone. Došli smo u situaciju da moramo da se borimo ne samo da vratimo stare partner nego i da sačuvamo postojeće – rekao je on.

Aerodromi da smanje dažbine, potrebno je što više letova

Na aerodromima u Tirani i Dubrovniku je veliki broj letova, znatno veći nego u Podgorici i Tivtu. Aerodrom u Tirani je posebno doprinio razvoju turizma u toj zemlji i dok se iz glavnog grada Albanije svakodnevno leti ka brojnim evropskim destinancijama iz Crne Gore to nije slučaj. Ivančević smatra da je država pustila Aerodrome da određuju uslove, umjesto da država kaže šta je interes i države i građana.

– Interes države je sigurno da se uvede što više letova, loukostera i da se razvije avio-kompanija, zadrže sadašnja tržišta i uvedu nova. Naši aerodromi su uveli takve dažbine da su nam svi loukosteri i avio-kompanije pošle kod konkurencije. Sad treba muke da mučimo da ih vratimo nazad – rekao je Ivančević.

Ako nastavimo u istom ritmu po pitanju turizma, kako je kazao, bićemo neinteresantni za ozbiljne investitore i gubićemo visoko platežnu klijentelu i dominiraće jeftini i neorganizovani turizam.

DAN

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …