Deveti oglas za šefa Vrhovnog suda

Sudski savjet na prekjuče održanoj sjednici donio je odluku o raspisivanju devetog po redu javnog oglasa za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore. V. d. stanje u Vrhovnom sudu vlada još od septembra 2021. godine.

Osam raspisanih oglasa za šefa najveće sudske instance nije rezultiralo izborom. Uglavnom, niko od predloženih kandidata nije dobio potrebnu podršku. Početkom jula stupile su na snagu izmjene zakona koje olakšavaju izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore.

Osim raspisanog oglasa na sjednici od prekjuče, Savjet je dopunio Listu mentora shodno izmjenama i dopunama Zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, na način da mentori mogu biti sudije koji imaju najmanje tri godine radnog iskustva kao sudije. Takođe, donesena je odluka da se izabrani kandidati za sudije osnovnih sudova centralne i južne regije raspoređuju na inicijalnu obuku u trajanju od 12 mjeseci, i to: kandidati Milena Rakočević, Daliborka Vuksanović, Ivan Vlaović, Dejana Mugoša, Maja Kosović, Slađana Popović i Aida Bojadžić u Osnovni sud u Podgorici, kandidatkinja Esma Kolari u Osnovni sud u Ulcinju i kandidatkinja Nataša Vuksanović u Osnovni sud u Nikšiću.

Takođe, donijeta je odluka da se izabrani kandidati za sudije osnovnih sudova sjeverne regije raspoređuju na inicijalnu obuku u trajanju od 12 mjeseci, i to: kandidatkinje Danka Čović i Marija Radonjić u Osnovni sud u Bijelom Polju i kandidat Tomo Zečević u Osnovni sud u Beranama. Pored toga Savjet je donio odluku da se izabrani kandidat za sudiju Upravnog suda Vladimir Gojačanin raspoređuje na inicijalnu obuku u trajanju od šest mjeseci. Savjet je svim imenovanim kandidatima odredio mentore – saopšteno je iz Savjeta.

Savjet je donio odluku o stavljanju van snage odluke o privremenom udaljenju od dužnosti Marije Bilafer, sudije Osnovnog suda u Kotoru, iz razloga što je Rješenjem Specijalnog državnog tužilaštva obustavljena istraga protiv imenovane sudije.

DAN

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …