Zanemarljivi učinci primjene Zakona o planiranju prostora: Legalizovano samo 2.999 „divljih” objekata

Za gotovo sedam godina od stupanja na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, u Crnoj Gori je legalizovano svega 2.999 nelegalih objekata.

Na crnogorskoj teritoriji površine od preko 13.800 kilometara kvadratnih nalazi se oko 100.000 “divljih” objekata, što su neformalne procjene godinama unazad, a nelegalna gradnja prisutna je čak i u zaštićenim područjima – nacionalnim parkovima Crne Gore, u kojima su u prošloj godini registrovana 53 slučaja nedozvoljene gradnje.

To pokazuju podaci iz izvještaja o stanju prostora za 2023. godinu, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak. Podaci iz decembra prošle godine pokazuju da je od 58.445 podnijetih zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata na nivou države obrađeno preko 56.586 zahtjeva.

– Od početka postupka legalizacije donijeto je 2.999 rješenja o legalizaciji. Od ukupnog broja obrađenih zahtjeva, donijeto je 9.250 rješenja o prekidu postupka, od čega je u 3.593 rješenja donijeto iz razloga neusklađenosti sa planovima, a 464 rješenja o prekidu radi rješavanja imovinskopravnih odnosa, dok za određeni broj slučajeva jedinice lokalne samouprave nijesu dostavile detaljne podatke – navodi se u izvještaju.

„1.000+” zavisi od tržišta

Direktorat za razvoj stanovanja i legalizaciji bespravnih objekata Ministarstva prostornog planiranja prati situaciju na tržištu u pravcu potencijalne realizacije pete faze projekta “1.000+”, kroz koji su do sada 1.552 domaćinstva riješila stambeno pitanje, odnosno 3.991 građanin.

– Došlo je do povećanja cijena nekretnina na tržištu, kao i povećanje EURIBOR-a koje prati rast kamatnih stopa za stambene kredite, u ovako delikatnim uslovima je neophodno da dođe do njihove stabilizacije kako bi projekat mogao uspješno da se realizuje. Kada se stvore uslovi za realizaciju pete faze “1.000+”, građani će biti blagovremeno obaviješteni – navodi se u izvještaju.

Od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte u budžete jedinica lokalnih samouprava uplaćeno je oko devet miliona eura. U tom dokumentu se konstatuje da veliki broj lokalnih samouprava nije uradio popis bespravnih objekata.

Što se tiče nelegalne gradnje u pet nacionalnih parkova, dva slučaja nedozvoljenih promjena u prostoru registrovana su u NP Lovćen, 26 na području NP Skadarsko jezero, dok je 18 slučajeva nelegalne gradnje zabilježeno u NP Prokletije. U NP Biogradska gora evidentirana su tri slučaja nedozvoljene gradnje, a u NP Durmitor četiri.

Dan

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …