Intenzivna saradnja CBCG i Bundesbanke

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa direktorom Centra za tehničku saradnju centralnih banaka Njemačke savezne banke (Deutsche Bundesbank – DBB), Martinom Dinkelborgom i njegovim savjetnikom Piterom Špikom.
Guvernerka je predstavila sagovornicima najvažnije rezultate rada CBCG, kao i prioritete za naredni period, koji se odnose na nastavak očuvanja finansijske stabilnosti, dalje usaglašavanje regulatornog okvira sa zakonodavstvom EU i modernizaciju platnih sistema. Posebno je istaknuta posvećenost CBCG ispunjenju strateškog cilja Crne Gore – priključenju Evropskoj uniji, kroz učešće u radu deset radnih grupa za pregovaračka poglavlja, od kojih trima rukovodi (4 – Sloboda kretanja kapitala, 9 – Finansijske usluge i 17 – Ekonomska i monetarna politika). Guvernerka je informisala sagovornike i da je CBCG nedavno predala Evropskom savjetu za plaćanja (EPC) formalni zahtjev za pridruživanje Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA).
Na sastanku je konstatovano da je dosadašnja saradnja između Bundesbanke i CBCG bila veoma uspješna i plodonosna. Uz zahvalnost na saradnji i kontinuiranoj podršci koju Bundesbanka pruža CBCG, guvernerka je istakla značaj jačanja međunarodnog partnerstva i dijaloga. „Međunarodna tehnička saradnja je glavni instrument razmjene znanja i iskustava između centralnih banaka, a saradnja sa Bundesbankom, kao jednom od najrazvijenih centralnih banaka Evrope i svijeta, za CBCG je izuzetno značajna, naročito u kontekstu ubrzanih priprema za članstvo u EU“, kazala je guvernerka.
U ovom segmentu je posebno značajan regionalni IPA projekat Program jačanja kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana sa ciljem njihove integracije u Evropski sistem centralnih banaka (ESCB), čija je druga faza implementacije u toku. Kao koordinator projekta, Bundesbanka, zajedno sa partnerskim centralnim bankama ESCB-a, organizuje intenzivne regionalne programe radionica na ključne teme iz oblasti centralnog bankarstva i omogućava direktnu bilateralnu saradnju učesnica projekta.
Obje institucije su potvrdile spremnost za nastavak saradnje i zajednički angažman na daljem unapređenju kapaciteta CBCG u cilju dostizanja najviših standarda u centralnom bankarstvu.

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …