Da nemamo najjeftiniju struju ekonomska situacija bila bi i gora

Analiza Eurostata pokazala je da je zarada u Crnoj Gori 52 odsto od prosječne u Evropskoj uniji. Taj je podatak očekivan za ekonomskog analitičara Davora Dokića. Ne iznenađuje ga ni to što su cijene proizvoda i usluga na 64 odsto evropskog prosjeka. Smatra da bi bile i više da nemamo gotovo najnižu cijenu električne energije u Evropi.

“Imamo sreću da nam je električna energija ubjedljivo najetnija u EU, 10 centi je kWh, i to donekle vadi prosjek svega ovoga”, kaže on.

Podaci Eurostata su i da su cijene hrane i bezalkoholnih pića 87 odsto evropskog prosjeka, a za odjeću skoro identične kao u državama članicama EU.

“Jasno je da je naš životni standard u ovom trenutku daleko od standarda EU i tu je potrebno osmisliti ekonomsku strategiju kako da Crna Gora u narodnom periodu pokuša da dostigne i da se primakne standardima koji vladajuj u EU”, kaže Dokić.

Sagovornik Radija CG smatra kako kaže da je došla voda do grla i da su Crnoj Gori neophodne hitne ekonomske reforme da bi se izbjegao krah i javnih finansija, a rješenje je preporučuje prije svega u smanjenju administracije.

Da te ljude koji su na državnom budžetu prebacimo u privredu, jer ćemo tu imati dvije koristi, smanjićemo troškove, znači smanjićemo javnu potrošnju, a drugo, dobićemo nove poreske obveznike koji će Crnoj Gori puniti budžet”, kaže Dokić.

Četiri pravca su, predlaže Dokić, da se obezbijedi održiv ekonomski razvoj.

“To su turizam, energetika, pomorski saobraćaj i poljoprivreda. To su četiri privredne grane koje bi mogle Crnu Goru relativno brzo da gurnu naprijed, jer moramo da rastemo po stopi minimum šest do sedam odsto godišnje. Moramo da napravimo okrugli sto vrlo brzo, da se najeminentniji crnogorski ekonomisti usaglase oko pravca razvoja Crne Gore i da to ne bude politička, već ekonomska priča”, ističe analitičar.

U analizi Eurostata za prethodnu godinu se navodi da najveći standard u Uniji ima Luksemburg gdje je prosječna zarada 320 odsto veća nego kod nas. Takođe da skuplju hranu od Crne Gore za 10 do 20 odsto imaju Švedska, Holandija, Austrija, Hrvatska dok je u osam članica EU odjeća jeftinija nego ovdje.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Evropski sud u Strazburu donio još jednu presudu u korist bivših radnika fabrike ,,Radoje Dakić“

Nakon što je Vlada nedavno iz tekuće budžetske rezerve opredijelila 4,8 miliona eura za 513 …