Veliko nevrijeme paralisalo Crnu Goru: Oluja odnijela živote, stabla, krovove…

Turski državljanin poginuo je u Čanju, a Tivćanin D. P. (60) na gradilištu golf terena u Luštici tokom jakog nevremena koje je juče u prijepodnevnim časovima zahvatilo Crnu Goru.

Olujni vjetar, praćen pljuskovima i grmljavinom, srušio je sva tri pretovarna mosta, teška više od 400 tona, ali i tri dizalice u Luci Bar, čupao drveće iz korijenja u više opština u centralnom i južnom regionu, dizao krovove kuća i zgrada, prekinuo napajanje strujom u djelovima države…Ulice na primorju su bile pod vodom, a najkritičnije je bilo u Budvi. Oštećeno je više vozila, ali i plovila.

Meteorolozi su najavili mogućnost nevremena, ali nije bilo upozorenja da bi moglo biti olujnog intenziteta. Upozorenje nije stiglo ni od Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dovoljan stepen upozorenja?

Iz Zavoda je juče saopšteno da je na osnovu prognostičkog materijala sa kojim su raspolagali, Odsjek za analizu i prognozu vremena, od sredine prošle nedjelje najavljivao je naglu promjenu vremena i lokalne nepogode.

“Od nedjelje u biltenima smo potvrđivali i izraženije i obilnije pljuskove i navodili mogućnost za lokalne nepogode. Na osnovu profesionalnih, službenih, sertifikovanih prognostičkih produkata Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena ECMWF-a izdat je narandžasti meteoalaram u sjevernim i centralnim predjelima, a žuti za južne oblasti kao dovoljan stepen upozorenja na očekivane vremenske nepogode. Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ne izrađuje vrlo kratkoročnu prognozu vremena (nowcasting) zbog nedostatka meteorološkog radara koji bi omogućio pravovremeno otkrivanje i prepoznavanje opasnih meteoroloških pojava”, saopšteno je juče iz Zavoda.

Iz MUP-a su prethodno kazali da Zavod “iz tehničkih razloga nije mogao predvidjeti jačinu i vremenski interval oluje”.

“Nevremenom koje je zahvatilo Crnu Goru, posebno je pogođen primorski region u kojem nažalost imamo i izgubljene živote. U Čanju, na gradilištu, život je izgubio turski državljanin, dok je u Radovićima od udarca groma stradalo jedno lice. U Petrovcu je jedno lice spaseno iz vode, a u Luci Bar je jedan radnik lakše povrijeđen. Pričinjena ja značajna materijalna šteta u luci Bar, Ulcinju, Kotoru i Budvi. U središnjem i sjevernom dijelu Crne Gore pričinjena je manja materijalna šteta u vidu oborenih stabala, bez većih oštećenja”, ističe se u saopštenju.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju juče je saopšteno da ta institucije “ne izrađuje vrlo kratkoročnu prognozu vremena (nowcasting) zbog nedostatka meteorološkog radara koji bi omogućio pravovremeno otkrivanje i prepoznavanje opasnih meteoroloških pojava”. “Vijesti” su u više navrata upozoravale da je Crna Gora je, uz Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, među rijetkim zemljama koje nemaju radare za kratkoročnu prognozu koji bi bili značajni u sprečavanju rizika od prirodnih nepogoda.

Biče potrebno vremena i para za Luku Bar

Sva tri pretovarna mosta koja su u Luci Bar još od 1977. godine su se srušila usljed jakih naleta vjetra. Mostovi su bili visoki preko 30 metara i teži od 400 tona. Ne može se još uvijek znati kolika će biti šteta za Luku Bar, ali dugo vremena neće moći da radi kao do sad, kazao je “Vijestima” kazao Ilija Pješčić, direktor AD Luka Bar. On je naglasio da ništa nije ukazivalo na to da će doći do orkanskih vjetrova te da su na terenu bili radnici koji su obavljali redovne poslove.

“Srećom, niko nije preminuo ali par radnika je povrijeđeno. U pitanju su lakše povrede, ogrebotine i slično”, ispričao je Pješćič i objasnio da se većina njih na vrijeme sklonila.

Kako je on objasnio, pretovarni most C koji je bio pri samoj obali, na kojem se radila sanacija sajli i grabilice bio je usidren i vezan lancima za ankere, bile su spuštene kočnice i papučice. Međutim, udari vjetra u jednom trenutku su bili toliki da su ankeri popucali i on je nekontrolisano, velikom brzinom, krenuo ka dva druga mosta i povukao ih je za sobom, pošto se nalaze na šinama.

“Kako su se nasložili jedan na drugi, vjetar ih je vukao dok se nisu skroz oborili. Baš jedan težak dan za Luku”, ispričao je.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Pripremljen Nacrt Fiskalne strategije 2024-2027. godine, javna rasprava do 7.avgusta

Ministarstvo finansija je, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, pripremilo Nacrt Fiskalne …