Savez SDP-a, SD-a i LP-a biće predstavljen u četvrtak: I ekonomija, i identitet

Evropski savez, nadstranački pokret koji su oformili Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD) i Liberalna partija (LP), biće predstavljen javnosti u četvrtak, 4. jula, na skupu u Podgorici – saznaju nezvanično “Vijesti”.

Izvor lista iz tog saveza rekao je da su 4. jul odabrali simbolički za promociju, jer je to datum kad se u bivšoj Jugoslaviji proslavljao Dan borca, odnosno praznik ustanka naroda Jugoslavije.

Organi ove tri partije prošle sedmice su podržali stvaranje saveza, u kom bi trebalo da budu i pojedini intelektualci i nestranačke ličnosti.

U programskoj deklaraciji Evropskog saveza, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da su tri stranke odlučile da ga formiraju, između ostalog, “svjesni potrebe da građanske, evropske, reformske i antifašističke političke snage naprave novi iskorak u cilju udruženog djelovanja i izgradnje jedinstvene političke platforme”, te odlučni u suprotstavljanju svim nacionalističkim, nacional-šovinističkim i velikodržavnim politikama kojima se želi razoriti suverenitet države i destabilizovati cijeli region, “a posebno protiv namjere da se izmjenom ustavnog i zakonodavnog okvira Crna Gora učini politički i na svaki drugi način zavisnom od pojedinih regionalnih centara moći”.

Među razlozima za stvaranje novog političkog subjekta pominju se i “zabrinutost nad činjenicom da su temeljne vrijednosti na kojima počiva savremena Crna Gora narušene, da je socioekonomska situacija sve neizvjesnija, da se na političkoj sceni afirmiše retrogradnost…”, te odgovornost prema sljedbenicima izvornog antiratnog, reformskog i suverenističkog pokreta, “koji je postavio temelje građanske, evropske i multikulturalne Crne Gore”.

U programskim ciljevima deklaracije navedeno je da će novoformirani savez, između ostalog, zahtijevati temeljne istrage u svim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, te veza vlasti s organizovanim kriminalnim grupama, “kako one koje su obilježile djelovanja posljednje tri vlade, tako i u svim ostalim slučajevima”, da će raditi na jačanju nezavisnosti i efikasnosti institucija, da će se boriti protiv netransparentnosti svih političkih procesa, naročito onih koji se tiču imenovanja i izrade zakona, da će insistirati na raskidu s praksom partijskih zapošljavanja, kao i da će dati konkretne odgovore u cilju rješavanja ključnih problema građana u oblasti ekonomije.

“Čiji je najznačajniji izazov očuvanje fiskalne i finansijske stabilnosti, strukturna neusklađenost i izražena sezonalnost, te gotovo neodrživ model privrednog rasta koji je dominantno zasnovan na tražnji, umjesto na inovacijama, znanju i novim tehnologijama. Problem više predstavljaju neartikulisane populističke najave trenutnih nosilaca vlasti, koje imaju potencijal da dovedu do potpune neodrživosti ionako krhkih javnih finansija države”, piše u dokumentu.

U njemu stoji da će Evropski savez insistirati na stabilizaciji prilika u sektoru bezbjednosti, “koji je za svega nekoliko posljednjih godina kompromitovan i postao poprište političkih borbi”, da će zahtijevati i demonstrirati ozbiljnost u radu najviših državnih i lokalnih organa i zvaničnika, “koja će se ogledati u kvalitetu kadra s iskustvom…”, da će raditi na tome da Crna Gora zaista postane ekološka država…

“Od uvođenja sistema reciklaže i nulte tolerancije na svaki vid zagađenja, do preispitivanja svih štetnih investicija i postrojenja u državi”, navedeno je.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …