Raspopović: Cijena kokaina pada, raste broj konzumenata

Crna Gora u srijedu ničim nije obilježila Svjetski dan borbe protiv droga iako, prema podacima, bilježi povećan broj korisnika, jer cijena kokaina pada, a heroin, marihuana i ekstazi i dalje su lako dostupni na ilegalnom tržištu, što zahtijeva hitnu akciju države – kazao je u razgovoru za Pobjedu ekspert za oblast narkomanije, sudski vještak Dušan Raspopović.

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i ilegalne trgovine drogama, poznat kao Svjetski dan borbe protiv droga, obilježava se svake godine 26. juna, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je ovaj dan ustanovila još 1987. godine, kako bi se podigla svijest o globalnim problemima koje droga i ilegalna trgovina njome predstavljaju za društvo.

Svake godine Kancelarija Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) bira temu koja će biti u fokusu obilježavanja ovog dana, a tema za 2024. godinu je „Zajedno protiv stigmatizacije i diskriminacije“.

Ova tema naglašava potrebu za tretmanom i rehabilitacijom, a ne kaznom za one koji su pogođeni zloupotrebom droga, u cilju borbe protiv stigme i diskriminacije koje korisnici droga često doživljavaju, kao i jačanje preventivnih mjera i programa za liječenje.

Raspopović u razgovoru za Pobjedu kaže da UNODC ističe da je neophodno usredsrediti se na ljudska prava pri čemu se obezbjeđuje adekvatan pristup zdravstvenim uslugama i tretmanu.

– Međutim, Crna Gora se ne može pohvaliti bilo kojom aktivnošću kako bi obilježila ovaj značajan datum. Samo se mediji i pojedinci oglase da makar jednom godišnje pokušaju da skrenu pažnju društva na ovaj problem – ističe on.

Prema njegovom mišljenju, nijedna pojedinačna institucija, niti profesionalac, nemaju moć da se sami upuste u rješavanje složenih problema koje bolesti zavisnosti, a posebno psihoaktivne supstance, izazivaju kod pojedinaca, porodice i društva u cjelini.

– Ekonomska socijalna i moralna kriza uzrokuju različite oblike socijalne patologije, koja se, kada je o mladima riječ, ogleda u pojavi rizičnog ponašanja, prije svega u danas očiglednom porastu zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, a u cilju bijega od realnog života – navodi Raspopović.

On ističe i da su usljed dugogodišnje krize oslabile i izgubile svoj tradicionalno veliki značaj i osnovne institucije u zajednici.

– Prije svega porodica i škola koje su obezbjeđivale socijalizaciju i predstavljale okvir u kojem su rasle i razvijale se mlade osobe. Gubitak ovog uticaja još više je doprinio otuđivanju mladih i njihovom lakom

odlučivanju da se upuste u sve vidove rizičnog ponašanja – kaže Raspopović.

To je, prema njegovom mišljenju, neminovno uticalo na to da danas u okviru pojave zloupotrebe droga imamo svakodnevni porast broja onih koji koriste drogu, pomjeranje starosne granice osoba koje prvi put uzimaju drogu ka mlađim uzrastima, porast politoksikomanije i sve brži prelaz sa jedne na drugu drogu, mlade korisnike droga iz svih socijalnih slojeva društva, te porast seksualno prenosivih bolesti i bolesti koje se prenose krvlju (HIV/AIDS, Hepatitis B, C i D….)

– U prilog ovome možemo često vidjeti i da neke ličnosti sa „čudnim“ izgledom i ponašanjem obavljaju javne funkcije, što kod mladih ljudi može biti „podsticaj“ na pogrešno razmišljanje i zaključak da takvo ponašanje može da se kontroliše od strane pojedinaca, te da ne izaziva kritiku javnosti – ističe Raspopović.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …