Drastičan rast spoljnotrgovinskog deficita, na uvoz hrane potrošili 287 miliona eura

Spoljnotrgovinsku razmjenu u prvih pet mjeseci ove godine karakteriše veliki pad izvoza i drastičan rast spoljnotrgovinskog deficita, što je prvenstveno posljedica ogromnog pada vrijednosti izvezene električne energije u odnosu na isti prošlogodišnji period, odnosno nižih cijena struje na međunarodnim tržištima tokom ove godine. Statističari su izračunali da je došlo i do značajnog smanjenje izvoza, do prije nekoliko godina jednog od najznačajnih izvoznih crnogorskih proizvoda, aluminijuma. Sa druge strane, vrijednost uvezenih vozila je u prvih pet mjeseci uvećana za četvrtinu u odnosu na isti period prošle godine, dok smo na uvoz hrane u prvih pet mjeseci ove godine potrošili 286,84 miliona eura, što je 4,1 odsto više nego lani u istom periodu

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih pet mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,82 milijarde eura, što je 2,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 251,5 miliona eura, što je 22,4 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 8,2 odsto i iznosio je 1,57 milijardi eura.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 22,3 odsto.

Izvoz
U strukturi izvoza, prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK), najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva (sektor 3) u iznosu od 56,5 miliona eura, koje čine električna energija sa 47,7 miliona eura i ostalo.

Vrijednost izvezene električne energije u prvih pet mjeseci smanjena je za čak 70,7 odsto u odnosu na isti period lani, kad je taj iznos bio vrijedan 162,77 miliona eura.

Došlo je i do značajnog pada vrijednosti izvoza obojenih metala, odnosno aluminijuma, koji je u prvih pet mjeseci bio vrijedan 19,9 miliona eura, što je za gotovo 50 odsto manje nego prošle godine u istom periodu, kad je taj izvoz bio vrijedan 39,4 miliona eura.

Došlo je do značajnog rasta izvoza mineralnih ruda, gdje dominira ruda boksit od 95,3 odsto u odnosu na lani. Taj izvoz je u prvih pet mjeseci bio vrijedan 24,97 miliona eura, dok je lani u istom uporednom periodu bio vrijedan 12,78 miliona eura.

U prvih pet mjeseci izvoz hrane iznosio je 17,47 miliona eura, što je 16,5 odsto više nego lani. U izvozu hrane dominira izvoz mesa i njegovih prerađevina sa 12,85 miliona eura i veći je 32,9 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok je izvoz voća i povrća u prvih pet mjeseci bio vrijedan 1,88 miliona eura i smanjen je 27,9 odsto u odnosu na lani.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …