VARHELJI: Rekonstrukcija Vlade ne bi trebalo da utiče na evropski put

Rekonstrukcija Vlade, sama po sebi, ne bi trebalo da utiče na put Crne Gore ka Evropskoj uniji, poručio je u intervjuu za Javni servis evropski komesar za prošrenje i susjedstvo Oliver Varhelji.

On kaže i da je veoma važno ono što je Vlada Crne Gore postigla dobijanjem IBAR-a.

“Jasno je šta takva politička konstrukcija može ostvariti za zemlju. Zato mislim da je svako ko je dio ove političke konstrukcije i koalicije željan da nastavi ovim putem. Kada posmatram to pitanje, pretpostavljam da bi premijerove namjera trebale ili će biti – to je na njemu da vam kaže – da čak i osnaži ovu političku konstrukciju, jer je uspješna”, kazao je Varhelji.

To je politička konstrukcija koja je, kako kaže, uspjela da Crnu Goru izvuče iz trogodišnjeg ćorsokaka.

“To je politička koalicija i konstrukcija zahvaljujući kojoj je Crna Gora ostvarila rezultate i vrlo brzo je dovela do početka ove posljednje faze pregovaračkog procesa”, poručio je Varhelji.

On kaže i da sljedeća Evropska komisija mora imati proširenje.

„Sljedeća Evropska komisija će morati da bude Evropska komisija koja će dočekati nove članove“, zaključio je Varhelji.

Održana je jedna od najvažnijih međuvladinih konferencija. Šta ispunjavanje privremenih mjerila zapravo znači za našu zemlju?

Varhelji: Znači da ulazimo u finalnu fazu pristupnih pregovora. Znači da od sada počinjemo da zatvaramo takozvana pregovaračka poglavlja, odnosno pregovaračke oblasti, a to znači da proširenje sada postaje neminovno za Crnu Goru.

Kako gledate na dalje korake Crne Gore. Je li Crna Gora spremna i hoće li biti spremna da započne sa zatvaranjem pregovaračkih procesa tokom trajanja mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom?

Varhelji: Nakon ove odluke, sada je sve na Crnoj Gori da završi posao i pregovore u bilo kojem poglavlju. Posljednja za zatvaranje biće Poglavlja 23 i 24, koji se tiču oblasti vladavine prava, ali i prije toga već možemo da počnemo sa zatvaranjem određenih poglavlja. Neka su već provizorno zatvorena, što znači da su suštinski razgovori zaključeni. Sada ih takođe možemo formalno zatvoriti, a zatim raditi na zatvaranju drugih. Nadam se da ćemo do kraja godine, odnosno do kraja mađarskog predsjedavanja, sa Crnom Gorom zatvoriti znatan broj poglavlja. Koliko znam o planovima mađarskog predsjedništva u Savjetu Evropske unije, oni su spremni da idu brzo, ne samo sa Crnom Gorom, već i sa svim zemljama Zapadnog Balkana koje pregovaraju za članstvo. Dakle, mislim da Crna Gora ima veliku priliku da u narednih šest mjeseci zatvori što je moguće više poglavlja.

Znamo da su poglavlja 23 i 24 najzahtjevnija u pregovaračkom procesu i da predstavljaju najveće izazove. Koja su druga izazovna poglavlja koja su ključna za Evropsku uniju, a koja Crna Gora mora ispuniti. Već ste rekli da bi nekoliko njih moglo biti zatvoreno u narednih šest mjeseci. O kojim je poglavljima riječ?

Varhelji: Naravno, u svim EU pristupnim pregovorima postoje najbitnije oblasti na koje se, pored fundamentalnog klastera – odnosno oblasti vladavine prava, obraća posebna pažnja. A ona se, naravno, odnose na takozvane ‘četiri slobode’ – slobodnog protoka dobara, usluga, ljudi i kapitala. Pored toga, još jedna važna oblast je poljoprivreda. Riječ je o oblasti sa veoma složenom EU regulativom koja ima znatne finansijske implikacije. Uz to bih dodao i kohezijsku i strukturnu politiku, koje su uvijek veoma važan dio pregovora kada se zemlje koje su ispod EU razvojnog prosjeka pridružu Uniji. Očigledno, to su ključne oblasti na kojima sada moramo intenzivno raditi.

Jedan od znakova evropske posvećenosti cijelom regionu je novi razvojni plan za Zapadni Balkan. Kada će Crna Gora dobiti prvu tranšu i kada će se o reformskoj agendi raspravljati u ovoj instituciji. Na koliko novca Crna Gora može računati?

Varhelji: Već na ovome radimo sa administracijom u Podgorici, paralelno sa međuvladinom konferencijom. Nadam se da ćemo brzo zatvoriti razgovore o reformskoj agendi sa Podgoricom, a to bi značilo da bi do kraja ljeta mogli donijeti sve odluke, nakon čega bi moglo doći do prvih isplata. Riječ je o sedam odsto svih doprinosa koje će Crna Gora dobiti. Ali najbitniji elemenat je da se sa usvojenom reformskom agendom takođe može ubrzati rad povezan sa pristupanjem Evropskoj uniji. Što znači da bi sa usvojenim reformama takođe mogli da napravimo brži napredak u pristupnim pregovorima.

Za napredovanje u pregorima, Crnoj Gori je potrebna stabilna vlada i stabilno političko i društveno okruženje. Mislite li da bi eventualna rekonstrukcija vlade Crne Gore mogla dovesti do usporavanja reformi?

Varhelji: Mislim da je veoma važno ono što je ova vlada postigla. Sa današnjom odlukom, jasno je šta takva politička konstrukcija može ostvariti za zemlju. Zato mislim da je svako ko je dio ove političke konstrukcije i koalicije željan da nastavi ovim putem. To je takođe potvrdio premijer na sastanku i na presu. Kada posmatram to pitanje, pretpostavljam da bi njegove namjera trebale ili će biti – to je na njemu da vam kaže – da čak i osnaži ovu političku konstrukciju, jer je uspješna. To je politička konstrukcija koja je uspjela da Crnu Goru izvuče iz trogodišnjeg ćorsokaka. To je politička koalicija i konstrukcija zahvaljujući kojoj je Crna Gora ostvarila rezultate i vrlo brzo je dovela do početka ove posljednje faze pregovaračkog procesa. Zato mislim da rekonstrukcija vlade, sama po sebi, normalno ne bi trebalo da utiče na pristupni put Evropskoj uniji. Ali sa uspjehom koji je ostvaren, mislim da je motivacija još veća da se dodatno osnaži politička konstrukcija i koalicija.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Nagrađuju turiste koji koriste javni prevoz, mogu dobiti besplatnu kafu ili kartu za muzej

Danska prijestolnica Kopenhagen pokrenula je nova inicijativa kojom želi “natjerati” turiste da više koriste ekološke …