Amazon pojačava razvoj vještačke inteligencije

Amazon ubrzava svoj razvoj tehnologije umjetne inteligencije, zapošljava vrhunske talente iz startupa za AI agente Adept i licencira tehnologiju kompanije.

Rohit Prasad, viši potpredsjednik i glavni naučnik koji nadzire Amazonovu jedinicu za umjetnu opštu inteligenciju, napisao je u petak u dopisu zaposlenima da je kompanija zaposlila suosnivača i izvršnog direktora Adepta Davida Luana i “nekoliko drugih vrlo talentiranih članova tima za naš AGI tim.”

Luan će nadgledati Amazonov odjel “AGI Autonomy” i odgovarati Prasadu, napisao je u dopisu u koji je CNBC došao. Amazon je potvrdio sadržaj dopisa. Geekwire je prvi izvijestio o tome.

Amazon se suočava sa žestokom konkurencijom u umjetnoj inteligenciji, kao konkurenti Microsoftu i Googleu brzo dodaju nove značajke u svoje temeljne proizvode, a istovremeno daju kompanijama više načina za pristup velikim jezičnim modelima u svojim javnim ponudama u oblaku. Amazonova jedinica za oblak pokrenula je niz AI usluga, uključujući vlastite modele, za koje se smatra da zaostaju za glavnim konkurentima.

Amazon je takođe upumpao milijarde dolara u OpenAI konkurenta Anthropic, a planira preurediti svog glasovnog asistenta Alexa s novom plaćenom verzijom koja ima generativne AI mogućnosti. (SEEbiz)

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …