Nefju: Značajni koraci Crne Gore u pristupanju EU, ali brojne reforme tek predstoje

Nefju, koji je prošle nedelje u boravio u Crnoj Gori, rekao je i da brine zbog nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, te da je izazov i partijsko zapošljavanje. Istakao je međutim da su mu predstavnici crnogorske vlade prenijeli da su riješeni da se pozabave tim pitanjima.

Crna Gora je do sada preduzela značajne korake. Ostvarila je značajna dostignuća i Crnogorci bi trebalo bi da bude ponosni na sav rad uložen u borbu protiv korupcije i sve napore u procesu pristupanja Evropskoj uniji. To je veoma značajno. Međutim, ono što je postignuto je tek početak širokog niza aktivnosti, reformi i posla koji treba obaviti. I to nije pitanje koje se tiče samo Crne Gore, već i svake zemlje u regionu i svijetu, a to je da je broj reformi i aktivnosti koje i dalje treba preduzeti je ogroman, jer korupmirani akteri uvijek pokušavaju da pronađu nove slabosti. Zbog toga se napori i rad moraju nastaviti – rekao je Nefju u intervjuu za Glas Amerike.

Na pitanje koji ga trendovi najviše zabrinjavaju kada je riječ o korupciji u Crnoj Gori, Nefju ističe da su oni isti širom regiona.

Vidimo opasnost od ranjivosti na aktere koji pokušavaju da koriste korupciju kao oružje. Rizike koji se tiču toga da li tužioci mogu da gone svoje slučajeve, da li je očuvana nezavisnost pravosuđa. Vidimo i mnogo rizika kada je riječ o tome da građani ne vide da se postiže napredak i da se mora više uraditi. Od predstavnika vlade, i svakako od aktera iz civilnog društva i drugih samo čuo da postoji istinska riješenost da se direktno rešavaju ti izazovi. I taj pristup je neophodan da bi ste bili uspješni – naglasio je on,

Na pitanje šta su prepreke da u Crnoj Gori bude više presuda izrečenih za slučajeve korupcije, Nefju kaže da se dio toga tiče procesa vladavine prava.

Uvijek će biti kritika kada je riječ o toj oblasti, da vidimo hapšenja, krivična gonjenja ali ne i presude i da je za njih potrebno dugo vremena. I riječ je o stvarnim primjedbama. Mi radimo što možemo da podržimo Crnu Goru. I mislim da Crna Gora razmatra ulaganja u pobošljanje efikasnosti pravosudnog procesa…Vidimo da treba uložiti još napora da se potencijalno poveća efikasnost pravosudnog sistema. I razmatramo načine da sarađujemo sa tužiocima i sudskim vlastima na tome – naveo je on.

U Stejt departmentu, kako kaže, brinu zbog nezavisnosti pravosuđa širom svijeta.

I svugdje gdje idem, jasno poručujem da je očuvanje nezavisnosti tužilaca i pravosuđa apsolutno važno. I to je pitanje koje su svakako pokrenule organizacije iz civilnog društva i riječ je o nečem što ja smatram prilično ozbiljnim. I kada sam razgovarao sa vladom, vidio sam stvarnu riješenost da se osigura održavanje nezavisnosti pravosudnih institucija. Nadam se i svakako bi proces pristupanja Evropskoj uniji trebalo da osigura da se to nastavi – naglasio je on.

Sankcije efikasna strategija za borbu protiv korupcije na ZB
Nefju je poručio i da vjeruje da su sankcije efikasna strategija američke administracije za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu.

Sankcije koristimo iz dva razloga. Jedan je da zaštitimo SAD od loših aktera koji bi mogli ovdje da operišu, ili prebacivanjem novca ili dolaskom ovdje. Zato imamo i restrikcije na izdavanje viza. Ta misija je važna i efikasna. Drugi razlog je to što želimo da podržimo odgovornost i preduzimanje koraka u određenim zemljama. Koristimo sankcije da identifikujemo probleme i nadamo se da ćemo ohrabriti i podržati lokalne aktere da reaguju. Vidjeli smo da su sankcije u tom kontekstu bile efikasne na Zapadnom Balkanu. Takođe smo to vidjeli u drugim zemljama, kada smo ukazivali na pojedinačne aktere koji su nakon toga krivično gonjeni i bili suočeni sa pravdom. Zbog toga, iz naše perspektive, obje te misije se postižu upotrebom ovih sankcija – naglasio je on.

Na prostoru Zapadnog Balkana to su, kako je rekao, vijdeli u slučaju Albanije, Bugarske, ali i drugim mjestima.

I naravno ti slučajevi su uvijek u toku. Vidjeli smo da kada smo spremni da preduzemo ove korake, da vlade obraćaju pažnju na to – zaključio je Nefju.

GLAS AMERIKE

Provjerite slična mjesta

Otvorena e-mail adresa za provjeravanje uplaćenih doprinosa

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnji sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje, formiralo …