Mujović o krizi vlasti u Podgorici: Dogovor je blizu

Predsjednik gradskog odbora Pokret Evropa sad Saša Mujović u izjavi za „Dan“ kaže da se nada da je blizu dogovor između PES-a i Pokreta za Podgoricu.

Vrlo brzo očekujemo konačno rješenje galimatijasa zvanog funkcionisanje gradske uprave Podgorice. Imamo pozitivnih nagovještaja da će se rješenje naći među konstintuentima aktulene većine. Mi kao Pokret Evropa sad ne želimo da čekamo. Želimo da se situacija riješi na bilo koji način, jer iz osjećaja odgovornosti prema građanima moramo stvoriti uslove da gradska vlast u punom kapacitet funkcioniše. Samo u takvim uslovima neka građani sude jesmo li spremni da ispunimo obećanja ili nijesmo – kaže Mujović.

Iz Pokreta za Podgoricu nijesu željeli da daju izjavu u kom pravcu se situacija razvija.

Do krize vlasti u Podgorici je došlo je krajem februara kada je više članova, među kojima i pet odbornika, napustilo djelovanje u Pokretu Evropa sad. Oni su krajem marta formirali odbornički klub Pokret za Podgoricu, a potom sa odbornicima URA i PzP Klub 11. Vladajuća većina ima 34 odbornika naspram 24 iz opozicije. Opozicija je prije dva dana predala parlamentu inicijative za skraćenje mandata Skupštini i razrješenje gradonačelnice Olivere Injac koje međutim nije podržala opoziciona Bošnjačka stranka i Građanska inicijativa „21.maj.

Koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Podgorici 12. aprila 2023. godine potpisali su Pokret Evropa sad, Demokratska Crna Gora, Nova srpska demokratija, URA, PzP, DNP, CIVIS i Demos. U takozvanoj novoj političkoj realnosti nestala je kompaktnost 34 odbornika ne samo zbog podjele u Pokretu Evropa sad već i zbog činjenice da je jedan odbornik napustio DNP i djeluje kao nezavisni, a odbornik CIVIS-a istupio iz klub odbornika GP URA. Takvo stanje iz parlamenta se preslikalo na izvršnu vlast uz činjenicu da pojedini kadrovi bivše vlasti i dalje vode neke resore.

DAN

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …