Mujović i Šimun potpisali ugovor o izvođenju radova na Opštoj bolnici Nikšić i Domu zdravlja Podgorica-Konik

“Dan nakon velike državne pobjede na međunarodnom nivou i dobijanja IBARa nastavljamo da radimo dobre stvari za Crnu Goru da postane udobno i lijepo mjesto za život“, saopštio je ministar Mujović.

U okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori – druga faza (MEEP 2)“ Ministar energetike i rudarstva prof.dr Saša Mujović i ministar zdravlja dr Vojislav Šimun potpisali su danas sa kompanijom Roaming Montenegro, ugovor o izvođenju radova u zdravstvenim institucijama Opšta bolnica Nikšić (glavna zgrada, zgrada psihijatrije i Dječiji dispanzer) i Dom zdravlja Podgorica-Konik.

Ministar Mujović je kazao da smo svjedoci da vrlo često sa najvećim pijetetom govori o energetskoj efikasnosti i njenom značaju i da stalno potencira da je energetska efikasnost i ulaganje u nju podjednako važno kao i ulaganje u nove izvore energije.

“Danas je veliko zadovoljstvo što imamo priliku da nastavimo jedan projekat koji je uspješan i koji je započet još 2009. godine sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj. Glavni zadatak tog projekta jeste da se poboljša energetska efikasnost u javnim zgradama, što je jako bitna oblast i do sada je uloženo nešto više od 13 miliona eura, rekonstruisane su 33 javne institucije i to 24 zdravstvene , 8 obrazovnih institucija i jedan studentski dom“, rekao je Mujović.

„Mi inženjeri volimo da pričamo o konkretnim stvarima, a jedna jeste da poboljšanjem energetske efikasnosti računi za utrošenu energiju postaju manji.Ako se to kvantifikuje možemo reći da su uštede na nivou preko 40 procenata, što zaista daje puni smisao i veliku težinu cijelom ovom projektu.Takođe, treba napomenuti da se upravo od tih ušteda stvaraju dodatni, novi fondovi koje možemo iskoristiti za nova ulaganja u pogledu poboljšanja energetske efikasnosti“, istakao je Mujović.

Ministar Mujović je istakao važnost stepena zadovoljstva korisnika usluga javnih zdravstvenih ustanova gdje njihov osjećaj komfora i ugodnosti u takvim uslovima, a nakon sprovedenih dosadašnjih rekonstrukcija, povećan za preko 90 procenata.

“Dakle, sa jedne strane štedimo, a sa druge poboljšavamo uslove za život naših građana i to je zaista jedna najljepša i najugodnija situacija, tako da se radujem što ćemo sa ovim projektima nastaviti. Danas smo potpisali projekat koji se tiče renoviranja Opšte bolnice u Nikšiću kao i Doma zdravlja na Koniku“,rekao je Mujović i dodao da nema nikakvu dilemu da će građani Nikšića i stanovnici jednog od najmnogobrojnijih naselja u Podgorici- Koniku osjetiti benefite svega ovoga što su danas potpisali.

“Nastavljamo da gradimo našu Crnu Goru i vjerujemo da ćemo svakim danom pokušati da napravimo makar male iskorake i učiniti sve da ova država dobije ono što zaslužuje“, zaključuje ministar Mujović.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun rekao je da je danas potpisan ugovor sa kompanijom ROAMING MONTENEGRO za izvođenje radova na unaprijeđenju energetske efikasnosti u Opštoj bolnici Nikšić i to na glavnoj zgradi, uključujući Psihijatrijsko odjeljenje i Dječiji dispanzer, kao i na zdravstvenom objektu Konik Doma zdravlja Podgorica. Vrijednost ugovora iznosi gotovo milion i 200 hiljada eura.

Ugovor se odnosi na izvođenje radova na: zamjeni fasadne bravarije, postavljenju tremo izolacije na fasadi, postavljanju termoizolacije krovnih ravni, zamjeni i unapređenju sistema za osvjetljenje i grijanje.

“U toku je i evaluacija ponuda za izbor izvođača radova na objektima Dom zdravlja Bar i Dom zdravlja Herceg Novi.Podsjetiću da Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo energetike i rudarstva implementiraju projekat „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, sa ciljem unapređenja objekata u dijelu energetske efikasnosti i stvaranje boljih i komfornijih uslova za rad zaposlenih i boravak pacijenata u zdravstvenim ustanovama”, kazao je Šimun.

Ministar Šimun je podsjetio da je do sada kroz projekat u zdravstvene institucije uloženo oko 10,3 miliona eura, a energetski su adaptirane 24 zdravstvene ustanove i to:

 KCCG, uključujući Institut za bolesti djece,

 6 bolnica (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Cetinje, Kotor, Bar),

 3 specijalne bolnice (Risan,Brezovik, Psihijatrija Dobrota-Kotor),

11 domova zdravlja (Cetinje, Kotor, Nikšić, Kolašin, Andrijevica, Berane, Plav, Rožaje, Ulcinj, Tivat, Podgorica-Golubovci) i dvije zdravstvene stanice (Petnjica i Murino).

U toku je izvođenje radova u pet zdravstvenih ustanova, i to: domovi zdravlja Podgorica-Blok V, Danilovgrad i Mojkovac, Zdravstvena stanica Žabljak i Opšta bolnica Nikšić. Radovi na svim ovim objektima trebalo bi da budu završeni do 1. septembra 2024. godine.

”Zahvaljujući ovom projektu značajno se unapređuju uslovi u zdravstvenim ustanovama, ali se primjenom mjera energestke efiksanosti ostvaruju i značajne uštede u potrošnji energenata i električne energije, što će svakako imati i finansijske benefite”, zaključuje ministar Šimun.

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …