Kedman: Crna Gora će morati da objasni Radnoj grupi UN zašto Knežević mora da ostane u pritvoru

Tobi Kedman, advokat Duška Kneževića, potvrdio je da je tokom protekle nedjelje podnio pritužbu Radnoj grupi Ujedinjenih nacija za proizvoljno određen pritvor predsjedniku Atlas grupe, navodeći da je to učinjeno i protiv Crne Gore i protiv Ujedinjenog Kraljevstva.

„Već smo prethodno izrazili svoju zabrinutost u vezi s uslovima pritvora doktora Kneževića. Tu smo zabrinutost naravno podijelili s nadležnim organima u Crnoj Gori, ali smo bili prinuđeni da to učinimo i na širem nivou, podnošenjem pritužbe Radnoj grupi Ujedinjenih nacija za proizvoljno određen pritvor tokom protekle nedjelje, što je učinjeno i protiv Crne Gore i protiv Ujedinjenog Kraljevstva. U podnijetoj pritužbi navodimo da je njegov pritvor prema pravilima Radne grupe i međunarodnom pravu i najboljim praksama određen proizvoljno, tražeći od Radne grupe da to pitanje ispita po hitnom postupku“, rekao je Kedman dodajući da „to ima veze i sa zakonskim okvirom, u smislu onoga na što Knežević ima pravo, kao i sa stvarnim uslovima u zatvoru, ali i s načinom njegovog pritvaranja u samici, bez pristupa spoljašnjem svijetu i uz vrlo ograničen pristup porodici i svojim advokatima“.

„U tom smislu, istakao bih da je jedna od stvari koja nas brine ta što uprkos izjavama ministra pravde tokom mog susreta s njim prilikom moje posjete Crnoj Gori, kada mi je rečeno da će nam biti odobrena posjeta doktoru Kneževiću, sada mi je još jednom odbijena takva mogućnost – planirao sam da u Crnu Goru otputujem danas i posjetim doktora Kneževića ali je sudija odbio taj zahtjev. Naravno, informisali smo Radnu grupu UN i o tome“, naglasio je Kedman.

On je objasnio da je kao osnov odbijanja navedeno da Knežević ima pravo na samo jednu vanrednu posjetu mjesečno te da je već iskoristio tu mogućnost.

„Mi smo naravno jasno naveli da ne tražimo vanrednu posjetu, niti porodičnu posjetu, jer kao međunarodni advokati imamo pravo na pravnu posjetu doktoru Kneževiću, ali se nažalost čini da to vlasti koje donose takve odluke ne razumiju. Ono što nam stvara veoma realnu bojazan je to što je, da se kojim slučajem ova pitanja rješavaju pred engleskim sudom, gotovo sasvim izvjesno da bi i po pitanju uslova pritvora i po pitanju ograničenja koja su nametnuta našem branjeniku engleski sud donio sasvim drugačiju odluku“, kazao je Kedman.

Na molbu da, u kontekstu engleskog suda i britanskog pravosudnog sistema, prokomentariše činjenicu da je zahtjev doktora Kneževića da se uz kauciju brani kao slobodan čovjek, kao što je to bio slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu, odbijen je po drugi put, uz podsjećanje da crnogorski pravosudni sistem ne dozvoljava doktoru Kneževiću onu mogućnost koju mu je prethodno dozvolio britanski pravosudni sistem da uz kauciju od 75 hiljada funti i pasoš predat vlastima godinama vodi svoju pravnu bitku sa slobode, dok crnogorske vlasti takvu mogućnost odbacuju u startu, Kedman je odgovorio:

„Kada se podvuče crta, to je pitanje na koje će crnogorske vlasti morati odgovoriti Radnoj grupi UN, uz objašnjenje zbog čega smatraju da je neophodno da doktor Knežević boravi u pritvoru kada je prethodno čitave četiri godine čekao završetak postupka izručenja u Ujedinjenom Kraljevstvu, ne prekršivši nijedan uslov vlasti tokom čitavog tog perioda i sarađujući u potpunosti sa sudom kome se i predao, pa čak i tražeći način da se dobrovoljno preda crnogorskim vlastima preko mene kao svog pravnog zastupnika. Nema, dakle, opravdanja da se sada odbije njegovo puštanje na slobodu uz kauciju i stroge uslove koji su predloženi. Nema logičnih razloga za takvu odluku“, objasnio je Kedman.

On je podsjetio na izjavu ministra pravde izrečenu čak i prije izručenja predsjednika Atlas grupe, da postoji otvoreno pitanje njegove bezbjednosti.

„To nikada nije zvanično saopšteno engleskim sudovima, da postoje realne bojazni u smislu njegove bezbjednosti – ono što je ministar u stvari rekao je da bezbjednost doktora Kneževića mogu obezbijediti jedino ako je u pritvoru – što nažalost nije opravdan razlog. Očigledno, uvijek postoji pretpostavka u prilog kauciji ako osoba nije osuđena a doktor Knežević nikada nije osuđen za krivično djelo. Nažalost, utisak je da u crnogorskom pravosudnom sistemu postoji pretpostavka u prilog pritvoru“, prokomentarisao je Kedman.

On je istakao da ga u slučaju Kneževića zabrinjava još više je „to što se čini da postoje razlozi zbog kojih ga žele u pritvoru“.

APLUS

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …