Katnić osumnjičen za ratne zločine u Cavtatu

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saslušan je juče u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo – “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” na području Cavtata tokom 1992. godine, saznaju “Vijesti”.

Katnić je u SDT-u saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Prema informacijama “Vijesti”, SDT Katniću stavlja na teret da je kao oficir JNA, tokom oružanog sukoba na području Cavtata, nečovječno postupao prema civilima hrvatske nacionalnosti.

Katnić je juče na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu, pred tužiteljkom Tanjom Čolan-Deretić, negirao optužbe da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima.

Bivši GST, koji se od 14. aprila nalazi u pritvoru zbog druge istrage, u vrijeme ratnih dešavanja u Hrvatskoj je bio pomoćnik komandanta za pravne poslove u komandi JNA u Cavtatu.

“Specijalno državno tužilaštvo je, nakon ocjene dokaza prikupljenih od strane nadležnih organa Republike Hrvatske i pronađenih pretragom baza dokaznih materijala Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, danas donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog M.K., zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, navodi se u zvaničnom saopštenju SDT-a.

“Naredbom se okrivljenom M.K. stavlja na teret da je, na području Hrvatske, Opština Konavli, Cavtat, kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), postupajući suprotno odredbama IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije, nečovječno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, tjelesno povrjeđivao, te vrijeđao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih”, saopštio je SDT.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …