IBAR otkočio procese, u EU ulazimo 2028. godine

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Crna Gora je zvanično dobila IBAR, a povodom toga premijer Crne Gore Milojko Spajić zahvalio je EU na povjerenju i dodao da je ovo trenutak koji je Crna Gora čekala 20 godina.

Povratili smo povjerenje koje smo izgubili u prethodnom periodu, prije mnogo godina. Ovo je praznik i za Evropu i Evropljane, jer smatram da je ovo proširenje neophodno – kazao je on na konferenciji.

Spajić je čestitao građanima Crne Gore, evropskim partnerima i zemljama u regionu koje su pomogle, posebno Hrvatskoj i Sloveniji.

Spajić je dodao da nije samo Crna Gora ta koja se danas raduje, već ovaj potez i drugima daje nadu u bolje sjutra.

Hvala što ste nam pomogli da finiširamo ovaj proces na način na koji smo to zajedno učinili. Planovi nakon dobijanja IBAR-a su već na dnevnom redu, i to za narednih 12 do 24 mjeseca – poručio je Spajić.

Naveo je da je “ovo kao Berlinski kongres, što se tiče vladavine prava u Crnoj Gori”.

– Drago mi je što su naši napori konačno prepoznati. Očekujem novi optimizam i novu energiju cijele Vlade, a očekujem da nas parlament sa novom energijom i snagom gura ka istom cilju – poručio je premijer.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji rekao je da očekuje da u narednih šest mjeseci može da se zatvori veliki broj poglavlja.

Oliver Varhelji je poručio da EU upravo ulazi u završnu fazu pregovora sa Crnom Gorom. Dodao je da je i ovaj korak dokaz da je EU spremna za proširenje.

– Sada treba iskoristiti momentum i učiniti da i ostala poglavlja budu zatvorena – poručio je Varhelji.

Spajić je, na pitanje novinarke iz Hrvatske da li će rezolucija o Jasenovcu biti na dnevnom redu Skupštine sljedeće sedmicem, odgovorio da su teme iz 90-ih teret koji opterećuje odnose Hrvatske i Crne Gore.

– Učinićemo isto ono što smo uradili i u slučaju Srebrenice, osudićemo svaku vrstu zločina. Takođe, o tome da li će ovo pitanje doći na dnevni red Skupštine, to ćete morati da pitate njih, jer ja nijesam tamo, ali koliko znam, predlog o rezoluciji o Jasenovcu nije još uvršten u dnevni red – kazao je Spajić.

Dan

Provjerite slična mjesta

Spajić danas o kapeli na Lovćenu, odnosima sa Hrvatskom, Evropi sad 2, kripto valutama…

Predsjednik Vlade Milojko Spajić će danas od 14 časova  odgovarati na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore …