Ðoković: Očekujem rekonstrukciju Vlade veoma brzo

Rezultati koje je Skupština isporučila i rad Vlade daju za pravo da do rekonstrukcije Vlade dođe veoma brzo, kazao je u emisiji “Link” Radija Crne Gore šef kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore Velimir Ðoković.

“Lično se nadam i očekujem rekonstrukciju Vlade veoma brzo. Rezultati koje je Skupština isporučila i rad Vlade daju za pravo da do rekonstrukcije dođe kako je i planirano u ovoj godini sa tim što se ne mora čekati kraj godine već su uslovi zreli da do nje dođe veoma brzo”, kazao je Ðoković.

  Smatra i da parlamentarna većina može da se proširi i da bude, kako kaže, još snažnija.

  Biće rezolucije o Jasenovcu

  Nije precizirao kada će se rezolucija o Jasenovcu naći na dnevnom redu Skupštine Crne Gore, ali će kako ističe, do toga doći.

  “Ta rezolucija treba da se nađe na dnevnom redu i naći će se na dnevnom redu Skupštine. Zasijedanje će se nastaviti narednih dana, a o dinamici ne bih sada. Diglo se dosta prašine Crna Gora je izglasala jedan broj tih rezolucija, ima zahtjeva i inicijativa za još jednim brojem. Crna Gora treba da ide u pravcu da donesemo jednu rezoluciju o opštem pomirenju i osudi svih zločina kako bi te teme stavili iza nas, a okrenuli se boljitku svih građana”, poručio je Ðoković.

  Komentarišući najavljene izmjene Zakona o državljanstvu i najavu premijera Milojka Spajića da neće biti omogućeno glasanje 10 godina, Ðoković kaže da je to pitanje odavno trebalo riješiti.

  Navodi da smo za vrijeme vlasti DPS-a imali građane drugog reda i da je pitanje izmjena Zakona o državljanstvu veliki zadatak za novu većinu.

  “Ovo što je premijer predložio može da bude jedna od opcija ili početak nekih razgovora na tu temu”, kazao je Ðoković.

  Komentarišući navode da u koaliciji NSD i DNP postoje mimoilaženja, Ðoković kaže da se radi o dvije stranke čiji se programi u najvećoj mjeri poklapaju.

  “Mislim da su naši odnosi korektni i da će tako i ostati”, kazao je Ðoković.

  Milović po Poslovniku ne može govoriti u Skupštini

  Komentarišući to što Kolegijum predsjednika Skupštine nije dao saglasnost da ministar Andrej Milović govori u Skupštini tokom rasprave o njegovoj smjeni, Ðoković ističe da Poslovnik kaže da sjednici može da prisustvuje i predlagač to je premijer.

  Zbog toga Ðoković ističe da po poslovniku nema prostora da Milović govori u Skupštini.

  “Da li će se ta odluka promijeniti, ja to danas ne bih mogao da kažem i to ostavljam Kolegijumu predsjednika Skupštine”, kazao je Ðoković.

  Opozicija se, kako navodi, poziva na praksu, a do sada smo imali dva slučaja smjene ministara – Raška Konjevića i Vladimira Leposavića.

  “Tu o nekoj konstantnoj praksi ne možemo da pričamo, da li će se u ovom slučaju donijeti takva odluka ili ćemo se striktno držati Poslovnika ostavimo to Kolegijumu”, kazao je Ðoković.

  Komentarišući formiranja novih partija, Ðoković kaže, da to govori o slobodi mišljenja i tome da je i politika živ organizam.

  “To što je Duško Marković, kao bivši visoki državni i visoki funkcioner DPS-a, formirao partiju ostavljam građanima da daju sud o tome. To formiranje partije na čijem je čelu bivši funkcioner DPS-a govori o tome da je mnogo toga u DPS-u bilo zrelo za promjenu”, ističe Ðoković.

  Do kraja sedmice moguće rješenje za Podgoricu

  Kada je riječ o mogućoj partiji Jakova Milatovića, Ðoković kaže da on ima na to pravo kao bivši funkcioner PES-a, ali je kako dodaje, važno da ostane na principima dogovora iz 2020.

  “Ja se iskreno nadam da će doći do dogovora u Podgorici. Nije dobro u politici ništa oročavati sada imamo najave da će se do kraja sedmice naći rješenje ja se nadam da hoće. Podgorica je na pola mandata i potrebna joj je stabilnost”, poručio je Ðoković.

  Šesta sjednica Skupštine trebalo je još u maju da se održi, odgađa se više puta, a Ðoković kaže da opozicija ima pravo da kritikuje.

  “Ovaj saziv Skupštine radi izuzetnom dinamikom i daje izuzetne rezultate i tim kritikama nema mjesta”, poručio je Ðoković.

  Kaže da je sjednicu samo odgodio nedostatak kvoruma i da će se tačke doći na dnevni red, te da kritike nijesu opravdane.

  “I ta sjednica će svakako biti realizovana i to neće ostaviti nikakve negativne posljedice”, kazao je Ðoković.

  On smatra i da kritike opozicije na to da se ne održavaju kontrolna saslušanja i da je tu nezadovoljstvo opozicije najveće.

  “Rad u odborima se određuje u tim tijelima, a ne na kolegijumu predsjednika Skupštine i to nije mjesto za takve zamjerke. Opozicija je u najvećem broju tačaka koje predlažu uvažena i one su se našle na samom plenumu” kazao je Ðoković i dodao da do smjene vlasti 2020. nije bila takava situacija.

  “Sigurno da je sada ambijent mnogo bolji”, kazao je Ðoković i dodao da su i u Skupštini i u društvu sada bolji demokratski uslovi.

  Skupština je, kako kaže, dala značajan doprinos dobijanju IBAR-a i naše evropske budućnosti.

  RTCG

  Provjerite slična mjesta

  Dolar potonuo najniže u mjesec dana

  Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …