Čarapić: Goodbye IBAR, hello SEPA

Vlada Crne Gore je u skupštinsku proceduru predala Predlog izmjena i dopuna zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma čijim bi se usvajanjem ispunili kriterijumi za proširenje SEPA geografskog područja na Crnu Goru, saopštio je poslanik Pokreta “Evropa sad” Vasilije Čarapić.

Čarapić objašnjava da SEPA (Single Euro Payments Area) predstavlja jedinstveno tržište za plaćanja u eurima, u kojem građani, pravna lica i javne institucije mogu izvršavati bezgotovinske platne transakcije u eurima, primjenom jedinstvenih postupaka, koji se na isti način primjenjuju na cijelom SEPA području.

– SEPA je projekat koji je EU osmislila nakon uvođenja eura kao zajedničke valute, a sa ciljem da se prekogranična bezgotovinska plaćanja za pravna lica i za građane/potrošaće sa SEPA geografskog područja učine jednakim u brzini transakcija i po nižim troškovima, kao što se obavljaju unutar pojedinačnih zemalja Evropske unije – napisao je Čarapić na platformi X.

Dalje navodi da SEPA područje obuhvata 36 država, od čega 27 država članica EU i Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Monako, San Marino, Andoru i Vatikan.

– Blagovremenim usvajanjem ovog Predloga SEPA područje bi jako brzo moglo da obuhvati i Crnu Goru, što bi nam donijelo nevjerovatne benefite – zaključio je Čarapić.

DAN

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …