Bokeljskoj mornarici uručena UNESCO-va povelja o upisu na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva

Kotor, (Media Biro) U Kotoru je juče proslavljen Dan Bokeljske mornarice, koji se obilježava u spomen na 26. jun 1463. godine, kada je usvojen prvi sačuvani statut Bokeljske mornarice, odnosno Statut Bratovštine svetog Nikole mornara (Liber Fraternitatis divi Nicolai marinariorum de Catharo), koji se čuva u Kotorskoj biskupiji.
Ovogodišnje obilježavanje Dana Bokeljske mornarice posebnijim je učinila činjenica da je nakon 2021. kada je UNESCO-v komitet odlučio da se Bokeljska mornarica Kotor upiše na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine, UNESCO-va povelja za svjetsku nematerijalnu baštinu juče je i zvanično uručena Bokeljskoj mornarici Kotor.
“Imali smo jedan splet okolnosti koji je malo potrajao dok nije UNESCO-va povelja konačno uručena Bokeljskoj mornarici Kotor, ujedno je ovo treći UNESCO-v upis za drevni grad Kotor. Značajan uspjeh je postignut time što je Bokeljska mornarica upisana na listi nematerijalne svjetske kulturne baštine i ona je kao prva u Crnoj Gori upisana u tom dijelu. Nadamo se da će biti i budućih upisa u UNESCO nematerijalnoj kulturnoj baštini iz Crne Gore i vjerujemo da smo mi pokazali put kojim trebaju da idu naše ostale vrijednosti koje treba da se promovišu u UNESCO-u,” naveo je predsjednik Bokeljske mornarice Kotor, Denis Vukašinović.
Povelju je svečano uručila ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović koja je istakla veliki istorijski i kulturni značaj Bokeljske mornarice.
“Ovo priznanje je rezultat predanog rada i posvećenosti svih koji su bili uključeni i uključeni su u očuvanje i promovisanje ove izuzetne tradicije čiji korijeni sežu unazad više od 1.200 godina. Bokeljska mornarica osnovana 809. godine predstavlja najstariju pomorsku organizaciju na svijetu i simbol je bogate pomorske i vojne kulturne baštine naše zemlje. Njen upis na UNESCO reprezentativnu listu potvrđuje značaj njenog istorijskog i kulturnog nasljeđa. Kroz sve ove vjekove Mornarica je ostala čuvar kulturnog identiteta, multikulturalizma i kulturnih vrijednosti Boke zahvaljujući porodičnim i ličim tradicijama kotorskih i bokeških porodica koje su sve ove vrijednosti čuvale kroz vjekove,” istakla je ministarka Vujović prilikom uručenja.
Kako bi očuvanje i dalja valorizacija Bokeljske mornarice ostala jedan od prioriteta kulturne politike u Crnoj Gori ministarki je ovom prilikom uručen Nacrt zakona o Bokeljskoj mornarici Kotor, kojim se, između ostalog ispravlja problem da se tradicija Bokeljske mornarice sublimira u okviru pravih tekovina koje se tiču zakona o nevladinim udruženjima.
“Taj nacrt zakona je brižljivo pripreman, imali smo puno radnih sastanka, a pravnu pomoć nam je dala Opština Kotor sa njihovim pravnim timom, kao i Opština Tivat. Došli smo do jedne, mi smatramo, vrlo kvalitetne početne tačke Nacrta zakona o Bokeljskoj mornarici koji će definisati mnoge stvari. Prije svega će jasno precizirati šta su obaveze države Crne Gore prema Bokeljskoj mornarici, kao i šta su obaveze bokeljskih opština Kotora, Tivta, Herceg Novog prema Bokeljskoj mornarici. Takođe će osigurati budućnost u radu mornarice, jer, bude li u ovom obliku usvojen, omogućit će djelimičnu profesionalizaciju Bokeljske mornarice i kroz određeni broj radnih mjesta ćemo imati stalno zaposlene. Mi u Bokeljskoj mornarici sve naše aktivnosti radimo iz ljubavi, volontiramo, zato što je ovo neprofitna organizacija. Međutim, znajući da kada budemo imali zaposlenih da će taj efekat i impuls u kvalitetu rada biti dodatan, očekujemo da će budući rezultati biti bolji nakon usvajanja Nacrta zakona o Bokeljskoj mornarici,” istakao je predsjednik Bokeljske mornarice Kotor, Denis Vukašinović.
Nakon svečanih uručenja ova dva važna dokumenta uslijedila je tradicionalna proslava Dana Bokeljske mornarice. Glavni odred se prvo postrojio na Pjaci od kina, zatim je prošao Starim gradom i preuzeo državni barjak ispred Opštine Kotor. Uslijedili su postrojavanje Glavnog odreda ispred glavnih gradskih vrata, raport Admiralu, počasni plotun i uručenje ključeva grada Kotora od strane potpredsjednika Opštine Kotor, Siniše Kovačevića. Centralni dio proslave svakako je bilo plesanje tradicionalnog kola sv. Tripuna na Trgu od oružja, koje je privuklo veliko interesovanje turista, te oduševilo sve prisutne.
“Trenutno u Kotoru imamo oko 80 izdatih tradicionalnih odora, u Tivtu oko 40 i u Herceg Novom oko 20. Tako da dolazimo do neke brojke od oko 140 članova. Veliko je interesovanje za članstvo u Bokeljskoj mornarici Kotor. Trenutno imamo 25 novoprimljenih članova kojima još nismo opredijelili odore, zato što nismo u mogućnosti da to finansijski isporučimo. Nadamo se da ćemo uz pomoć Ministarstva kulture i medija i opština Kotor, Tivat, Herceg Novi u skorije vrijeme obući sve naše članove u tradicionalnu odoru , kao I obezbjeđivanje nedostajućih tradicionalnih replika pušaka kazao je Vukašinović.
U susret rješavanju tih izazova i ostvarivanju novih uspjeha za kraj obilježavanja Dana Bokeljske mornarice na Pjaci od kina je upriličena fešta uz gastro užitke i nastup VIS „Škuribanda“.

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …