Zečević: DRI pretvoriti u Državni revizorski sud

Vrhovna Državna revizorska institucija je zrela za temeljnu rekonstrukciju, smatra urednik portala Biznis Crna Gora Predrag Zečević.

Ističe da u Evropi postoje dva tipa revizija.

„Imamo reviziju sa sudskim ovlašćenjima i bez sudskih ovlašćenja: Vrhovna krovna organizacija Evropske unije i Evropski revizorski sud. Zašto ne bi našu DRI pretvorili u državni revizorski sud? Glavna primjedba građana, kada se objavi neki izvještaj DRI, jeste ‘duplo crveno’ „, ističe Zečević.

Podsjeća da se u Evropi stvari drugačije rješavaju.

„Kada Evropski revizorski sud da nekoj instituciji ‘duplo crveno’ oni odmah idu u zatvor. Najvažnija stvar je kontrola državnog novca. Treba da DRI pretvorimo u Državni revizorski sud, koji će sankcionsati one koji neadekvatno troše državni novac“, predlaže Zečević.

Mišljenja je da treba ići konkretnije ka evropskim rješenjima.

„Prije desetak godina DRI je dobijala veoma visoke ocjene. Čak je 2014. i poglavlje 32 gotovo bilo završeno, dobijena su završna mjerila zbog djelovanja DRI. Kako je vrijeme odmicalo oni su kalirali, kvalitet je bio sve slabiji i slabiji i sada imamo optužbe za ozbiljna partijska djelovanja. Moj prijedlog za rješenje je temeljna rekonstrukcija DRI sa sudskim ovlaštenjem“, poručuje Zečević.

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …