U Briselu danas veoma važan dan za Crnu Goru: Sa IBAR-om stižu nove unutrašnje teme i izazovi

Međuvladina konferencija EU sa Crnom Gorom koja će biti održana danas, a kojoj će na čelu crnogorske delegacije prisustvovati i premijer Milojko Spajić, predstavlja završetak vrlo značajnog dijela evropskog puta, nakon kojeg Crnu Goru očekuje još mnogo posla.

Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom biće održana danas, a na njoj će, pored predsjednika Vlade Milojka Spajića, učestvovati i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj, komesar za proširenje Oliver Varhelji i ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib, kao i predstavnici ostalih zemalja članica EU.

Belgijsko predsjedavanje potvrdiće ispunjavanje privremenih mjerila i saopštiti koja su završna mjerila koja su dogovorena od strane EU. Dodatne komentare daće i komesar Varhelji.

Od crnogorske strane se potom očekuje da se saglasi sa predloženim kriterijumima za zatvaranje poglavlja.

Očekuje se da danas dobijemo pozitivan IBAR, koji će biti veliki podstrek za ispunjavanje ostalih mjerila. Osim tih iskušenja na evropskom putu, Crnu Goru očekuju nagomilana iskušenja i na unutrašnjem planu.

Podsjetimo, nakon problema oko izbora direktora Uprave policije, Demokrate su saopštile da će svoj stav o daljem učešću u Vladi saopštiti nakon dobijanja IBAR-a.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kaže za “Dan” da u toj partiji smatraju da je u dobijanje pozitivnog IBAR-a uloženo mnogo truda od strane svih članova Vlade. On posebno izdvaja doprinos sektora bezbjednosti, konkretno Ministarstva unutrašnjih poslova, potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića i Ministarstva kulture i medija, koji su, kako ističe, uradili ogroman posao.

– Glavni odbor na sjednici održanoj prije skoro mjesec dana jednoglasno je zaključio da afirmiše odlične rezultate nove vlasti koji su rezultirali deblokadom i dinamiziranjem evropskog puta, ističući da su evropske integracije, odnosno dobijanje IBAR-a polovinom godine i zatvaranje više poglavlja do kraja godine, uz nastavak odlučne borbe protiv kriminala i korupcije, najveći državni interes, kojima su snažno posvećeni i kojima veliki doprinos daju članovi Vlade iz Demokrata. Tako da su to trenutne pozicije Demokrata u ambijentu boljih međukoalicionih odnosa nego što su bili tokom marta mjeseca, ali uz kontinuirano praćenje i analizu postojećih i eventualno novih političkih okolnosti – rekao je Bogdanović.

Spajić: Od “rak-rane” do puta uspjeha

Komentarišući optimistične izjave zvaničnika u Briselu o Crnoj Gori, premijer Milojko Spajić istakao je da evropski partneri prepoznaju i vrednuju napredak Vlade.

– Od “rak-rane” do povratka na put uspjeha. To je najkraći opis o naših rezultata za ovih nekoliko mjeseci. Napredak prepoznaju i vrednuju naši evropski partneri. Imamo motiv, znanje i hrabrost da Crnu Goru vodimo u završnu fazu pregovaračkog procesa – poručio je Spajić.

I predsjednik Skupštine Andrija Mandić više puta je iznio stav da o svim problemima u vlasti treba razgovarati tek po dobijanju IBAR-a. Tako se potrudio da 12 IBAR zakona u posljednjem trenutku bude izglasano u parlamentu, bez mogućnosti amandmanskog djelovanja, a stalnim pomjeranjem zasjedanja uspio je da još uvijek ne zakaže i raspravu o razrješenju ministra pravde Andreja Milovića.

Osim toga, ostalo je neriješeno i pitanje rekonstrukcije ili proširenja Vlade, a još uvijek se ne zna da li će se vladajuća koaliciji pridružiti i Bošnjačka stranka, što može biti još jedan udarac na stabilnost Vlade zbog negativnog stava Demokrata i DNP-a o tome.

Dan

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …