SPAJIĆ U BRISELU: Uradili smo mnogo, radujemo se članstvu 2028.

Premijer Milojko Spajić, uoči Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije (EU), na kojoj bi trebalo da bude usvojen Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR), izjavio je da se nada da ćemo svi večeras slaviti jedan istorijski trenutak za Crnu Goru.

On je podsjetio da je od postavljanja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 prošlo 11 godina.

“Crnoj Gori je trebalo 11 dugih godina. Nakon početnog entuzijazma počeo je dug period stagnacije. Srećom, posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli smo da ubrzamo sve procese. Uradili smo nevjerovatne stvari uporedive sa prethodnih sedam godina za samo sedam mjeseci. Mi smo vrlo ponosni na ta dostignuća. Veliki je ovo dan i za EU, jer smo prva zemlja koja ispunjava privremena mjerila shodno novoj metodologiji. Na neki način, lomimo led za sve druge zemlje Zapadnog Balkana i ostale kandidate koji se nadaju da će dostići ove privremene nivoe. Ako je suditi po posljednjih sedam mjeseci, ne samo u smislu privremenih mjerila, radujemo se 28. članici 2028. godine”, poručio je Spajić pred konferenciju.

Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib poručila je da je važno da se koncentrišu na integracioni put Crne Gore ka EU.

“To je i način na koji će Belgija završiti predsjedavanje EU, kao što ga je i počela. Sjetiće te se da je na samom početku našeg predsjedavanja u januaru otvorili Međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom i ohrabrili smo ih da nastave sa reformama. To je bio jedan izazov da organizujemo još jednu Međuvladinu konferenciju tokom našeg predsjedavanja. I oni su to uspjeli, jer su bili sposobni da usvoje te zakone i definišu strategiju reformi koja je na nivou kako bi smo mogli da nastavimo da napredujemo i da danas imamo novu Međuvladinu konferenciju”, rekla je Labib.

Počev od sjutra, navodi Labib, Crna Gora će moći da se koncetriše na vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa i na borbu protiv korupcije.

“Znamo da je put ka pristupanju EU dug i trnovit, ali na kraju postoji nada veće stabilnosti i prosperiteta. Takođe, to je poruka nade koju Crna Gora šalje sopstvenoj populaciji, poruka pristupanja koja se približava i pozitivna poruka za cijeli region Zapadnog Balkana, zaključila je Labib.

Podsjetimo, ambasadori država članica Evropske unije (EU) odobrili su Zajedničku poziciju EU za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je ranije da je snažna posvećenost Crne Gore ubrzanju reformi u vezi sa EU dovela do dugo očekivanih rezultata.

“Radujemo se Međuvladinoj konferenciji 26. juna kako bismo prešli na sledeću fazu procesa proširenja: postavljanje mjerila za zatvaranje”, naveo je Varhelji.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Veljoviću ukinut pritvor, mora boraviti u stanu

Bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukinut je istražni pritvor. Ovu informaciju potvrdio je za …