Razrješenje i rekonstrukcija mogući u paketu

Izjašnjavanje poslanika o predloženoj smjeni ministra pravde Andreja Milovića biće provjera legitimiteta crnogorske Vlade, ocijenio je za naš Radio pravnik Boris Marić. Ističe i da je u javnom interesu da se u parlmentu čuje šta ministar ima da kaže. I analitičar Srđan Vukadović smatra da ministru treba dozvoliti da se obrati Skupštini, te da bi razrješenje Andreja Milovića i rekonstrukcija izvršne vlasti mogli ići u paketu.

Da ministru Andreju Miloviću treba dozvoliti da se obrati javnosti kada se u Skupštini bude raspravljalo o njegovoj smjeni, saglasni su sagovornici Radija Crne Gore – pravnik Boris Marić i analitičar Srđan Vukadinović.

Marić, pak, napominje da parlament nije u obavezi da omogući govor ministru, iako demokratska praksa nalaže da onaj koji se razrješava može da uzme riječ.

“Tako da mislim da je negdje u javnom interesu da se gospodinu Miloviću omogući da učestvuje na sjednici, to je znači u duhu nečega što je razvoj demokratije”, kazao je Marić.

On ocjenjuje da će glasanje o smjeni Milovića biti veliki ispit legitimiteta crnogorske Vlade.

“Jer u slučaju da ne bude izglasano razrješenje gospodina Milovića, Spajićeva vlada bi bila ozbiljno narušenog legitimiteta, najblaže rečeno”, kazao je Marić.

Srđan Vukadinović smatra da bi razrješenje ministra pravde i rekonstrukcija Vlade mogli da idu u paketu.

“Jer po svoj prilici i aktuelni premijer ne prihvata rado tu rekonstrukciju, on uporno naglašava da su neki rokovi jasno precizirani, a ti rokovi su novembar mjesec, a s druge strane je bivši Demokratski front, odnosno ‘Za budućnost Crne Gore’, želi što prije da se ta rekonstrukcija obavi”, kazao je Vukadinović.

Vukadinović ukazuje i na, kako kaže, nezabilježeni fenomen – da se jedan čovjek isključuje iz partije a da ostaje na ministarskoj funkciji.

“Ovdje, očito, aktuelni ministar nije bio dobar za PES, ali je bio dobar za vlast, što je sasvim kontradiktorno. Tako da je to prva stvar koja se mora objasniti”, kazao je Vukadinović.

Komentarišući Milovićevu poruku da sa premijerom Spajićem želi da svede račune u parlamentu, naši sagovornici navode da ne vjeruju da će se čuti neke spektakularne informacije.

RTCG

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …