Od novih stranaka malo toga novog

Nove stranke neće donijeti ništa novo na našu političku scenu jer građani neće imati nikakve koristi, smatraju sagovornici Radija Crne Gore. Ovakav stav je zasnovan na činjenici da se stranke stvaraju ili zbog unutrašnjeg partijskog nezadovoljstva ili iz jasne finansijske računice.

Politička nestabilnost i nesnalaženje novih aktera, tj. slaba kohezivna osnova partija na političkoj sceni, razlog su njihovog raslojavanja i pojavljivanja novih strana, kad smatra politikološkinja Nikoleta Đukanović. Dodaje i da ćemo još neko vrijeme gledati novo opozicioniranje političkih partija.

“Sve to govori o jednom nestabilnom partijskom sistemu, vrlo fragmentizanom parlamentu i jednom vrlo komplikovanom političkom ambijentu, zato što koalicije gotovo da ne znače ništa, posebno kada govorimo o predizbornim koalicijama. Mi smo mogli da vidimo i do sada da partije koje formiraju predizborne koalicije nijesu partije koje su slične po nekom političkom programu, ideološkom uvjerenju, vrijednostnom sistemu i slično, nego prosto se nađu samo one partije koje smatraju da u tom momentu mogu dobiti najveći broj mandata i te koalicije najčešće nestanu nakon izbora”, kazala je Đukanović.

Đukanović napominje da je bavljanje politikom postalo unosan posao, ali bez mnogo koristi za građane.

“Prosto je vrlo očigledno da partije nastaju ili iz nezadovoljstva u već postojećim partijama, pa prosto određeni ljudi koji su bili njihov dio žele jednu drugačiju politiku, ili nastaju iz jednog, da kažemo, ne mogu reći biznisa, ali uz jasne finansijske računice”, kazala je Đukanović.

A da je nedosljednost jedan od razloga brzog javljanja, a kasnije i nestajanja sa političke scene, ocjenjuje dugogodišnji poslanik i nekadašnji predsjednik Narodne stranke Predrag Popović.

“U vrijeme dok sam se ja bavio politikom, principijalnost je bila jedna od glavnih stubova, nosećih stubova i rejtinga i trajanja stranke. Ovo danas mi liči da ukoliko ste vješti u nekim političko-spekulativnim poslovima, duže ćete trajati.

Uz napomenu da ne želi da generalizuje, Popović smatra da od novih partija ne bi trebalo očekivati puno.

“Ako je suditi po onome ko su najavljeni reprezentanti tih novih stranaka, onda baš ne bih rekao da tu treba očekivati nekih novina. Tako da mislim da to neće donijeti neku veliku promjenu na političkoj sceni u smislu kvaliteta. A da li će u nekom operativno-računskom, matematičkom dijelu uzrokovati drugačiju raspodjelu mandata, na što oni računaju, to ćemo tek da vidimo”, kazao je Popović.

Sagovornici Radija Crne Gore zaključuju da su trenutno političkoj sceni potrebni iskrenost i inovativnost i novi pristup, te da je upravo to formula za animiranje apstinenata odnosno novog biračkog tijela.

RTCG

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …