Viele Euro Geldscheine

Krivokapić: Dijaspora Crnoj Gori godišnje donese 800 miliona

Predsjednik Srpskog foruma građana Crne Gore iz EU i Švajcarske, Spasoje Krivokapić, kazao je u razgovoru za “Dan” da je odnos zvanične Crne Gore prema dijaspori minoran, neodgovoran, nedozvoljen i ponižavajući.

Ključni problemi sa kojima se suočavaju građani Crne Gore u dijaspori svode se na to što je država gluva na naše pozive, nemamo svog predstavnika u parlamentu, ne možemo da biramo i budemo birani. Ne možemo da glasamo putem interneta. Mladi porijeklom iz Crne Gore rođeni vani ne mogu dobiti dvojno državljanstvo. Ne možemo da investiramo u Crnu Goru. Država ne zaustavlja asimilaciju mladih rođenih u dijaspori. Postoji još problema – ukazuje Krivokapić, koji već 60 godina živi u Francuskoj.

Upitan zašto je problem dvojno državljanstvo, kaže da je taj problem nastao zbog političkog apetita Demokratske partije socijalista (DPS) kako bi osigurao svoje birače iz dijaspore.

– Podijelio ih je na podobne i nepodobne, kršeći međunarodno pravo i podstičući asimilaciju svojih građana u strano društvo. Ovaj problem je lako rješiv ako ima volje i znanja – smatra Krivokapić.

Prema njegovim riječima, dijaspora svu svoju ušteđevinu troši u Crnoj Gori.

– Priliv novca od crnogorske dijaspore na godišnjem nivou blizu je 800 miliona eura, od toga 530 kontroliše Centralna banka Crne Gore, a ostalo dolazi nekontrolisano. To je novac koji ostaje u Crnoj Gori. Za vrijeme ekonomske krize u Crnoj Gori, dijaspora je čuvala socijalni mir – istakao je Krivokapić.

Naglašava da dijaspora izmiruje sve svoje obaveze prema državi kao svi ostali građani i investira onoloko koliko joj država dozvoljava.

Vrh države nije ispunio obećanje

Komentarišući razloge zašto građani Crne Gore napuštaju državu, Krivokapić ističe da su u pitanju ekonomska kriza, nezaposlenost, politička nestabilnost i nepromišljenost.

– Država mora da snosi odgovornost, ali djelimično i građani, zatim institucije, Ministarstvo vanjskih poslova, u čijoj je nadležnosti to pitanje. Uprava za dijasporu je nemoćna. Pod kontrolom su nadležnih i partijskih instanci. Postoje odbori, savjeti, ali ništa ne rade. U njima nema predstavnika dijaspore. Presjednik države, premijer i predsjednik Skupštine nijesu održali obećanje da će dati prioritet saradnji sa dijasporom – kazao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje koliko naših građana živi u inostranstvu, naš sagovornik kaže: ni manje države, ni veće dijaspore.

DAN

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …