EU uvela sankcije za 19 kineskih kompanija zbog povezanosti s Moskvom

Evropska unija uvela je sankcije za 19 kineskih kompanija s ciljem kažnjavanja onoga za što Zapad vjeruje da je podrška Pekinga ruskom ratu u Ukrajini.

Popis objavljen u Službenom listu EU uključuje nekoliko firmi smještenih u Hong Kongu, kao i dva globalna “satelitska” diva.

14. paket sankcija protiv Rusije dodao je 61 novu firmu na popis subjekata optuženih za direktno “podržavanje ruskog vojno-industrijskog kompleksa” u ratu u Ukrajini, čime je ukupan broj kompanija porastao na 675.

Te su firme sada podložne drastičnim ograničenjima u pogledu prodaje robe i tehnologije dvostruke namjene koja bi se mogla koristiti za poboljšanje odbrambenog i sigurnosnog sektora Rusije.

Kina odbacuje optužbe Zapada da podržava rusku vojnu kampanju.

Među novim kompanijama na listi sankcionisanih dva su glavna igrača u kineskoj satelitskoj industriji uključena u prodaju satelita i satelitskih snimaka ruskoj plaćeničkoj skupini Wagner.

U oktobru je istraga AFP-a otkrila da je Wagner 2022. potpisao ugovor vrijedan više od 30 miliona dolara s kineskom kompanijom Beijing Yunze Technology Co Ltd za nabavu dva satelita i korištenje njihovih slika.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …