Strateški partner Solara na crnoj listi SAD zbog povezanosti sa Dodikom

Kompanija „Kaldera“ iz Laktaša, koja je 21. marta pompezno potpisala sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa kćerkom kompanijom Elektroprivrede Crne Gore – EPCG Solar gradnja- od utorka se nalazi na crnoj listi Ministarstva finansija SAD zbog povezanosti sa porodicom Milorada Dodika.

Pobjeda je u martu objelodanila da je ta kompanija u vlasništvu tajkuna bliskih Dodiku, što je Ministarstvo finansija SAD potvrdilo dovodeći je u direktnu vezu sa njegovim sinom i njemu bliskim biznismenima.

Na ažuriranoj listi SAD se nalaze povezane kompanije: ,,Prointer ITSS“, ,,Infinity Media“, ,,K-2 Audio Company“, ,,Sirius 2010“, ,,Una World“, ,,Kaldera Company“, a za njih se u saopštenju Ministarstva finansija SAD navodi da su povezani sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

CRNA LISTA

Na listi je direktor preduzeća ,,Kaldera Company“ i suvlasnik Milenko Čičić, koji je prije četiri godine prodao svoj većinski udio firmi ,,Prointer“, ali je zadržao udio od 35 odsto. Druga osoba na listi je i osnivač firmi „Prointer“ i „Infinity International“ Đorđe Đurić. Zbog američkih sankcija, najvišim predstavnicima vlasti u entitetu BiH poslovne banke su ranije ove godine ugasile račune.

Uvidom u registar privrednih subjekata Bosne i Hercegovine, vidi se da su vlasnici i osnivači firme „Kaldera“ tajkun iz Banjaluke Milenko Čičić i kompanija Prointer ITSS d. o. o. Banjaluka – član „Infinity International Group“.

Prema istraživanjima medija iz BiH, Milenko Čičić je jedan od tri najpoznatija tajkuna koji su povezani sa Miloradom Dodikom, čiji uspon u biznisu se poklapa sa dugovječnom vlašću aktuelnog predsjednika RS-a.

Čičić, poznatiji kao Mićo Kaldera, ima, sudeći po dostupnim podacima, vrlo razgranatu šemu biznisa od energetike, preko puteva pa do izgradnje stambenih kompleksa na ekskluzivnim lokacijama u Banjaluci. Dodik je Čičića okitio i Ordenom Njegoša prvog reda, dok je „Kaldera Company“ dobijala milionske poslove od Vlade Srpske i milionske kredite Investiciono-razvojne banke RS.

RAZGRANAT BIZNIS

Sarajevsko Oslobođenje je 2022. godine pisalo da je Čičić jedan je od najvećih akcionara građevinskog preduzeća „Krajina“, kompanije koja je izgradila čitave komplekse zgrada u Banjaluci. Prema posljednjim finansijskim izvještajima, dobit „Krajine“ je bila čak oko 50 odsto ukupnog poslovnog prihoda.

– Akcije u „Krajini“ ima i direktor firme, predsjednik Privredne komore RS i predsjednik UO Vanjskotrgovinske komore BiH Borko Đurić, blizak Dodiku. Najveći paket akcija u „Krajini“, čak 38,2 posto, posjeduje upravo Čičić, veliki prijatelj Milorada Dodika, koji je godinama u njegovom ugostiteljskom objektu održavao političke sastanke – pisalo je tada Oslobođenje.

Drugi vlasnik i osnivač „Kaldere“ je firma „Prointer“ koja i te kako ima veze sa vlašću u Republici Srpskoj, jer je ta kompanija dobijala tendere vrijedne desetine miliona eura u energetskom sektoru. Svojevremeno je i Milorad Dodik javno priznao da je njegov sin Igor jedan od saradnika u toj kompaniji.

Po podacima iz registra privrednih subjekata BiH, vlasnici i osnivači firme ,,Prointer“ su Dejan Ilić i kompanija Infinity International Group d. o. o. Banjaluka, a direktor je Vladimir Perišić.

ĆUTANJE MINISTARSTVA

Iz resora Saše Mujovića je, povodom potpisivanja sporazuma između Solara i ,,Keldere“, tada saopšteno da ,,podržavaju sve poteze kompanija koje vode boljem tržišnom pozicioniranju, regionalnom plasmanu i konkurentnosti, ali sigurno neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje našu evropsku agendu“.

– Ministarstvo nije u posjedu informacija da je pomenuta kompanija vlasništvo Milorada Dodika, niti su to zvanični podaci koje je, prilikom potpisivanja ugovora, javno prezentovala EPCG Solar gradnja – navelo je tada Ministarstvo.

– Što se tiče poruka zapadnim partnerima, podsjećamo da je Solar gradnja prilikom potpisivanja ugovora sa pomenutom kompanijom objavila da je svjetski poznati proizvođač ,,Siemens“ prepoznao mogućnosti „Kaldera Company“ i potpisao sa ovom kompanijom ugovor o licenciranoj proizvodnji za cjelokupni proizvodni asortiman primarnih i sekundarnih srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, SIMOSEC I NXPLUS. Sjedište firme ,,Siemens“ je u Njemačkoj – navedeno je tada iz resora Saše Mujovića. Povodom novih potvrđenih informacija o povezanosti ,,Kaldere“ sa Dodikom, Ministarstvo energetike se još nije oglašavalo.

Što su govorili iz Solara: ,,Renomirana kompanija, razvoj, tržište…“

Izvršna direktorica Solar gradnje Valerija Saveljić kazala je prilikom potpisivanja sporazuma da je „Kaldera“ renomirana firma koja već 30 godina uspješno posluje kao proizvodno-uslužno preduzeće u sektorima elektroenergetike i telekomunikacija.

– Naša kompanija je vrlo ozbiljno shvatila preporuku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića da EPCG SG izađe na tržište pa smo, krenuvši tim putem, dobili ovako renomiranog partnera. U prilog tome govori i činjenica da je ,,Kaldera“ proširila plasman svojih postojećih, ali i novih proizvoda na širem tržištu. Tome svjedoči da je svjetski poznati proizvođač ,,Siemens“ prepoznao mogućnosti ,,Kaldera Company“ i potpisao ugovor o licenciranoj proizvodnji za cjelokupni proizvodni asortiman primarnih i sekundarnih srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, SIMOSEC I NXPLUS – rekla je Saveljić.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …