Ratković: Očekuje nas lošija sezona od prošlogodišnje

Realno je očekivati nešto slabiju ukupnu turističku sezonu u odnosu na lošu 2023. godinu, kada je stepen popunjenosti kolektivnog smještaja bio svega 24 odsto na godišnjem nivou – ocijenio je za Pobjedu dekan Fakulteta za turizam i biznis prof. dr Rade Ratković.

On je kazao da je, po procjeni na osnovu boravišne takse, početkom juna ukupan turistički promet u

Crnoj Gori bio manji za oko 11 odsto, kod pravnih lica veći za 4,5 odsto, a kod fizičkih lica manji za 21 odsto.

– Podaci za kolektivni smještaj su ažurni sa aprilom i bilježe turistički promet oko sedam odsto manji nego prošle godine. Najviše gostiju je iz Crne Gore – 19 odsto, Srbije deset odsto i Njemačke devet odsto – naveo je Ratković.

Ocjenjuje da je popunjenost u Crnoj Gori loša zbog slabe tržišne pozicije, gdje dominiraju gosti iz zemlje, regiona i Rusije, najviše u sekundardnim stanovima. Komenarišući sve glasnije ocjene u javnosti da su se turisti preorijentisali na Albaniju, Ratković smatra da ta zemlja značajno napreduje, kao i Hrvatska, jer mnogo bolje upravljaju turističkom destinacijom od nas.

Oni su posvećeni ekonomiji, a posebno turizmu, a ne kao mi nacionalnom i političkom prebrojavanju uz uvođenje arbitara spolja, odnosno susjedstva. Imamo veliku društvenu entropiju u kojoj se gubi ekonomija i turizam, a produkuje nestabilnost i nesigurnost – stav je Ratkovića.

Kao problem vidi to što, kako navodi, Crna Gora nema adekvatan destinacijski menadžment niti nacionalnu posvećenost turizmu, koji je presudan za ekonomsku održivost.

– Vlasti ne mogu da se posvete ekonomiji i turizmu i realnim interesima svih građana, budući da su pozicije dobili i uz obilatu pomoć i miješanje spoljnjeg faktora, koji ih sigurno nije podržavao zbog dobrobiti i blagostanja Crne Gore, nego zbog svojih političkih interesa. Jedina iskrena i djelotvorna pomoć dolazi od EU i NATO u koje se, prema anketama, uzda pretežno crnogorsko javno mnjenje, ali ne i ubjedljiva većina iz sadašnje pozicije, koja je privrženija drugim opcijama i strateškim orijentacijama Crne Gore – ocjenjuje Ratković.

Posjećenost

Pobjedi je iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO) rečeno da je, prema nezvaničnim podacima lokalnih turističkih organizacija, 20. juna u Crnoj Gori boravilo 74.395 turista, što je 1,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 1,8 odsto više nego u odnosu na 2019. godinu. Najveći broj turista, kako su naveli, boravi u Budvi, Herceg Novom i Baru.

– Kada je riječ o hotelskom smještaju, 20. juna je u crnogorskim hotelima odmaralo 32.553 gosta, što je 9,48 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine i 13,57 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Prema istim podacima, najveći broj turista je iz regiona, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Poljske i Turske – kazali su iz NTO.

Veći broj posjetilaca bilježe i u Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG).

– U svim nacionalnim parkovima je do 16. juna, na osnovu prodatih ulaznica, zabilježeno 178.333 posjetioca, što je 26.000, odnosno 18 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. U maju je zabilježen porast od 21,39 odsto, a u prvoj polovini juna od 8,83 odsto, što već na samom početku ljetnje sezone ukazuje na značajno interesovanje za turističku ponudu u zaštićenim područjima – kazali su Pobjedi iz NPCG dodajući da je za prvih pet i po mjeseci broj posjetilaca veći za 18 odsto u odnosu na taj period lani.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …