Napad u Rusiji: Ubijeno 15 policajaca, sveštenik i zaštitar, likvidirano i šest napadača

U napadima na policajce, crkve i sinagoge u ruskoj sjevernokavkaskoj republici Dagestan ubijeno je najmanje 15 policajaca, sveštenik i zaštitar.

Naoružani napadači izvršili su napade u gradovima Derbent i Mahačkalu na pravoslavni praznik Duhova, piše BBC.

Nadležni su saopćili da je šest napadača likvidirano, a policija traga za ostalima.

Napadači nisu identificirani, ali Dagestan je u prošlosti bio poprište napada radikalnih islamističkih grupa.

Između 2007. i 2017. organizacija nazvana Kavkaski emirat, a kasnije Islamski emirat Kavkaza, organizirala je napade u Dagestanu i susjednim ruskim republikama Čečeniji, Ingušetiji i Kabardino-Balkariji.

Nakon napada na dvoranu Crocus City Hall u blizini Moskve u martu ove godine, ruske vlasti su uprle prstom u Ukrajinu i Zapad, iako je odgovornost preuzela skupina tzv. Islamska država.

Predsjednik Vladimir Putin insistirao je da “Rusija ne može biti meta terorističkih napada islamskih fundamentalista jer pokazuje jedinstven primjer međuvjerskog sklada i međureligijskog i međuetničkog jedinstva”.

Ipak, prije tri mjeseca ruska domaća sigurnosna služba (FSB) izvijestila je da je osujetila zavjeru IS-a za napad na moskovsku sinagogu.

Od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Rusi su natjerani da vjeruju da su njihovi glavni protivnici Ukrajina i “kolektivni Zapad”. To je poruka koju ruske vlasti nerado mijenjaju kako bi izbjegle izazivanje sumnji javnosti o službenom narativu.

Klix

Provjerite slična mjesta

Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora …