Mještani sela Srđevca, Lozne i drugih sela protestuju zbog izgradnje kamenoloma

Bijelo Polje – Mještani sela Srđevca, Lozne, Poda i drugih naselja sa teritorije Opštine Bijelo Polje okupili su se juče na drugom po redu protestu protiv izgradnje kamenoloma u njihovom selu. Okupljeni su izrazili zabrinutost da će izgradnja kamenoloma ugroziti živote lokalnih stanovnika i dovesti do gubitka pristupa vodi za polovinu domaćinstava.

Protest je održan u zaseoku Strmica, u neposrednoj blizini Srđevca, gde je vlasnik firme “Imperijal” iz Bijelog Polja, Vojislav Smolović, već započeo radove na iskopima za potrebe prolaza. Smolović, koji je brat predsjednika Opštine Bijelo Polje Petra Smolovića, dobio je koncesiju za izgradnju kamenoloma bez znanja i saglasnosti mještana, što je izazvalo dodatnu ogorčenost među lokalnim stanovništvom.

“Ugrožavanje našeg načina života i prirodnih resursa neprihvatljivo je”, rekao je Jusa Dervišević, jedan od mještana Srđevca. “Mnogi od nas se bave poljoprivredom i vraćaju se u svoje rodno mjesto kako bi izgradili kuće i obitelji. Javna rasprava o ovom projektu je bila skrivena od nas. Nećemo dozvoliti da se započne izgradnja kamenoloma.”

Dervišević je apelovao na Ministarstvo energetike i rudarstva da raskine ugovor sa koncesionarom. Takođe, izrazio je nadu da će ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, ozbiljno shvatiti njihov problem i zaustaviti izgradnju kamenoloma.

“Ukoliko se ovaj problem ne riješi, mještani će organizovati dalje proteste”, naglasio je Dervišević.

Okupljeni mještani su pokazali odlučnost i spremnost da nastave borbu protiv izgradnje kamenoloma, nadajući se podršci nadležnih institucija u očuvanju njihovog okoliša i načina života.

J.Š.

Provjerite slična mjesta

Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora …