Festival pun zvijezda i velikog umjetničkog doživljaja

Press konferenciju Made In New York Jazz Festivala 2024. u Crnoj Gori koja se održala u džez klubu Sejdefa, otvorio je Vladimir Maraš, direktor “Made In New York Jazz Festivala” i osnivač Rabbit Records, dokazani crnogorski jazz autor, čije numere sa zadovoljstvom izvode zvijezde svjetske jazz scene.
Prema riječima Maraša: „ Nathan East (legerndarni bas gitarista koji je oblikovao najpoznatije bass dionice u modernoj muzici), Jeff „Tain“ Watts (legendarni bubnjar, osmostruki dobitnik prestižne Grammy nagrade), Frank Gambale ( jazz/fusion legenda na gitari, stalni član legendarnog „Chick Corea Electric benda“), Kennedy Kennedy (liderka i vokalna solistkinja popularnog američkog soul benda „Kennedy Administration), uz snažnu podršku krema svjetske jazz scene: Ekep Nkwelle, Lana Janjanin, Yaacov Mayman, Branko Sterpin, Noah East, Michal Martyniuk, Luis Bonilla, Milan Pavković, Filip Bulatović, Vladimir Maraš i Šule Jovović, na dva velika festivalska koncerta u Tivtu i Podgorici ponudili su publici vanserijski džez spektakl.
Ovogodišnje izdanje festivala otvorio je street jam session programi programom „Jazz u podne“, na platou ispred zgrade EPCG u Nikšiću, pa na platou kod Hipotekarne banke u Porto Montenegro u Tivtu, a Podgorica je bila domaćin jam session programa ispred Hard Rock Cafe-a u 20h.
Premijerni koncert Made in New York Jazz Festival 2024 dogodio se na Synchro sceni u naselju Porto Montenegro u Tivtu.
U džez klubu Sejdefa, koncert u okviru festivala održala je mlada hrvatska umjetnica, džez kompozitorka, pijanistkinja i vokalna solistkinja Lana Janjanin sa svojim kvartetom. U okviru festivala održan je i besplatni „Masterclass“ program koji su vodili svi učesnici festivala. Istog dana, biće održan završni koncert festivala u atrijumu The Capital Plaza centra. Nakon glavnih festivalskih koncerata, kroz after party sadržaje, publici su se vrhunskim bluz programom predstaviti nikšićki „Kind of Blues“ bend sa solistom Šulem Jovovićem na klavijaturama – Blue Room, Porto Montenegro u petak 21. juna u 23:15 i džez klub Sejdefa u Podgorici, u nedjelju 23. juna u 23:15.
Izuzetni muzičari, učesnici ovog spektakla su imali nepodijeljeno izuzetno iskustvo organizacijom i produkcijom festivala, kao i dobrodošlicom u za njih novoj jazz destinaciji, koja je sada već
Ognjen Damjanović, predstavnik Ministarstva kulture i medija Crne Gore je podsjetio da od osnivanja festivala, a posljednjih nekoliko godina u kontinuitetu, Ministarstvo kulture i medija pruža podršku ovom festivalu, uvažavajući značaj njegovog specifičnog i prepoznatljivog internacionalnog koncepta i sadržaja za razvoj i veću afirmaciju džez muzike u Crnoj Gori. „Prateći permanentni uspjeh u realizaciji takve namjere, Ministarstvo je festivalu u decembru 2022. godine dodijelilo status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. S aspekta Ministarstva kulture i medija, značaj ovog festivala ogleda se u ostvarivanju javnog interesa u kulturi i kroz međunarodnu kulturnu saradnju, spajanjem muzičkih umjetnika iz različitih sredina – obezbjeđivanjem učešća referentnih džez umjetnika iz cijelog svijeta i mogućnosti da muzičari sa ovih prostora nastupaju sa njima na istoj sceni. Učešće sve značajnijih imena svjetske džez scene iz godine u godinu doprinosi i promovisanju naše države kao destinacije gdje je moguće čuti umjetnike izuzetne muzičke reputacije.“- kazao je Damjanović.
Predstavnici partnera festivala Bojana Maraš, PR menadžer mTel i Tomaš Damjanović iz EPCG, izkazali su zadovoljstvo što su dio ovog veličanstvenog projekta i nagovijestili su dugoročnu saradnju sa Festivalom na zadovoljstvo, jazz publike, organizatora i ovih privrednih subjekata.
Stephen E. Dreikorn, šef Odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje u Ambasadi SAD, je govorio o kontinuiranoj, uspješnoj saradnji na projektu Made In New York Jazz Festivala koja je donijela mnoštvo besplatnih programa za širu javnost i mlade muzičare, u kojima se afirmiše američka kultura. Dreikorn se zahvalio na saradnji u dovođenju renomiranih američkih muzičara, koji kroz ovaj projekat po prvi put nastupaju na Festivalu u Crnoj Gori, kao i na „Masterclass“ i jam session programima.
„Ovo je dugoročna saradnja koja traje od prvog Festivala, a evo dočekaćemo i deseti jubilarni, uz zadovoljstvo da zajedno doprinosimo konstantnom rastu festivala, a samim tim i promociji američke kulture i povećanju interesovanja za jazz muziku.“ – zaključio je Drajkorn.

Provjerite slična mjesta

Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora …