Povratak korijenima: Dabovići oživjeli proizvodnju vrhunskog vina

U malom selu Nudo, na granici Crne Gore i Hercegovine, porodica Dabović uspjela je da obnovi i proširi porodični biznis proizvodnje vina. Aćim (38) i Andrijana (43) Dabović, uprkos svojim profesionalnim pozivima – Aćim kao carinik i Andrijana kao ekonomista – odlučili su da se posvete vinogradarstvu i vinarstvu, nasljeđujući tradiciju svojih predaka.

Tradicija i ljubav prema vinarstvu

Porodica Dabović započela je svoju vinsku priču još 2008. godine, kada su otvorili Vinariju Dabović, a od 2015. godine aktivno se bave i seoskim turizmom. „Velika ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu odredila je naš životni poziv i put“, kaže Andrijana. „Aćim je odlučio da vinarstvo bude njegova ljubav i izvor prihoda za naše gazdinstvo, a mi ostali smo ga podržali u toj zamisli. Danas, većinu poslova u vinogradima, vinariji i turističkom djelu ponude obavlja naša porodica.“

Proces proizvodnje

Proizvodnja vina je, prema njihovim riječima, veoma zahtkevan i odgovoran posao. „Da biste imali dobro vino, prije svega morate imati dobru sirovinu – grožđe. Mi volimo da kažemo da naša vina pravimo u vinogradu, a ne u podrumu“, objašnjava Andrijana. Pored vina, porodica Dabović proizvodi i sedam vrsta rakija, travarica i likera, koje su dostupne u luksuznim restoranima i vinarijama, kao i kroz turističke poskete na njihovom imanju.

Vizija za budućnost

Porodično imanje u selu Nudo prostire se na tri hektara, sa 1400 čokota vinove loze. „Proizvodnja i prodaja su odlične, pa u budućnosti planiramo proširenje vinograda i turističkih kapaciteta“, dodaje Andrijana. Svojim proizvodima Dabovići se ponose, a promovišu ih i na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu, iako ističu da su njihovi najbolji promoteri upravo njihovi gosti.

Poruka mladima

Andrijana šalje poruku mladima koji žele da se bave ovim poslom: „Vjerujte u svoje snove, trudite se da ih ostvarite, radite ono što volite i posvetite se maksimalno. Uspjeh sigurno neće izostati.“ Porodica Dabović uspjela je da oživi tradiciju i stvori stabilan izvor prihoda, kontinuirano ulažući u modernizaciju opreme i proširenje kapaciteta, pokazujući da se sa strašću i predanošću mogu postići veliki rezultati.

J.Š.

Provjerite slična mjesta

Pripremljen Nacrt Fiskalne strategije 2024-2027. godine, javna rasprava do 7.avgusta

Ministarstvo finansija je, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, pripremilo Nacrt Fiskalne …