Dukaj: Ciničan je pokušaj povezivanja brojnih problema Ulcinja sa činjenicom da je ministar javne uprave Albanac

Ciničan je pokušaj povezivanja brojnih problema Ulcinja za koje su odgovorni Ilir Čapuni i njegova politička družina sa činjenicom da je ministar javne uprave po nacionalnosti Albanac i pokušaj imputiranja navodne nedovoljne nacionalne svijesti ili šta već, saopštio je danas ministar javne uprave i politički direktor Albanske alternative (AA) Maraš Dukaj.

On je reagovao na saopštenje poslanika Albanske alijanske Ilira Čapunija u kojem se između ostalog navodi da je “nacrt zakona u kojem se tvrdi da Ulcinj ne može dobiti status grada razočaravajući za Ulcinjane i Albance u Crnoj Gori”.

Dukaj je u saopštenju naveo da predlaže Čapuniju da pažljivije analizira i razumije izjave koje dolaze iz Ministarstva javne uprave (MJU), a posebno da pažljivo pročita zakonski tekst koji se tiče uslova za dobijanje statusa grada.

“Ulcinj je zasigurno jedna od opština koja ima perspektive grada, ali te mogućnosti nijesu otvorene zahvaljujući Čapuniju i politici koju on i njegovi politički saveznici predstavljaju, već zahvaljujući viziji Albanskog foruma i odgovornom odnosu resora koji ja predstavljam. To nije jedina razlika između nas dvojice, ali jeste veoma bitna. Nad navodnom nepravdom počinjenom prema Ulcinju i Ulcinjanima našao se da lamentira član partije koja je saučesnik gotovo dvodecenijske devastacije grada i financijskog kolapsa. Zbog ovih (ne) djela grad koji postoji više od 2.500 godina ne može biti uvršten na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine”, istakao je Dukaj.

On je poručio da znaju ne samo Ulcinjani, već cijela Crna Gora i ko snosi odgovornost za ovakvo stanje i ponašanje, te da o tome govore i činjenice da su podignute optužnice i da se vode sudski postupci.

“Ciničan je pokušaj povezivanja brojnih problema Ulcinja za koje su odgovorni Čapuni i njegova politička družina sa činjenicom da je ministar javne uprave po nacionalnosti Albanac i pokušaj imputiranja navodne nedovoljne nacionalne svijesti ili šta već. Jer je opšte poznato da je decentralizacija lokalnih samouprava jedna od ključnih stavki i programa Albanskog foruma. Ulcinj kao i mnoge lokalne samouprave u Crnoj Gori će imati mogućnost da iz statusa opštine preraste u status grada i time da stekne više ingerencija u oblastima predškolskog obrazovanja, primarne zdravstvene zaštite, socijalne zaštite,prostornog planiranja Itd”, navep je Dukaj.

On je rekao i da Ulcinj i njegovi građani ne samo da zaslužuju nego će novim zakonom dobiti realne mogućnosti za valorizaciju fantastičnih prirodnih resursa, za privlačenje investitora, za projekte saradnje sa drugim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori i van nje, dakle za razvoj, uspjeh i bolji život.

“I sve što ste onemogućili skoro svih ovih 20 godina prelijepom gradu, ja lično i Albanski forum ćemo se potruditi maksimalno vratiti zasluženi sjaj, to dobro znate, i zbog toga ste reagovali, jer drugo očigledno i ne znate. Ulcinju, Albanicima, i svim njegovim žiteljima, iz kojeg god naroda dolazili, želim dinamičan razvoj i napredak – koji im i pripada”, zaključio je Dukaj.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …