Željezara lani bila u minusu 3,5 miliona eura

Kompanija EPCG-Željazara je prošlu godinu završila sa gubitkom od 3,5 miliona eura. Ostvareni drastični minus tokom lanjskog poslovanja nije iznenađenje s obzirom na to da je ova kompanija odmah nakon osnivanja upala u velike finansijske probleme, za sada je neodrživa, gomila gubitke, ima previše zaposlenih, bila je i u blokadi i mora da je finansira majka kompanija Elektroprivreda (EPCG). Vlada i EPCG pokušavaju da nađu strateškog partnera za Željezaru, odnosno zakupca ili kupca za njene pogone Čeličanu i Kovačnicu.

EPCG-Željezara je lani ostvarila rashod od 4,68 miliona eura, dok su ostvareni prihodi od 1,15 miliona eura. Na kraju prošle godine to preduzeće je imalo 252 zaposlena.

Osnivanje 

EPCG je u februaru prošle godine osnovala kćerku kompaniju EPCG-Željezaru. Prethodno su EPCG i turski Tosjali holding zaključili, 30. decembra 2022. godine, ugovor o kupovini imovine bivše željezare Tosčelik Nikšić po cijeni od 20 miliona eura, od čega je 15 miliona obezbijeđeno sredstvima Vlade. Vlada Dritana Abazovića je u septembru 2022. godine kupila 3,34 miliona akcija EPCG za skoro 15 miliona eura. Vlada je prethodno dala saglasnost da EPCG prodaje deset odsto svojih akcija na berzi, kao i da izvršna vlast može da otkupi te emitovane dionice.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) je u martu utvrdila da je došlo do nezakonite državne pomoći prilikom kupovine imovine Željezare od turskog Tosčelika i naložila Elektroprivredi da utvrdi razliku između 20 miliona eura, koliko je plaćeno za imovinu i tržišne cijene.Ta razlika je, kako su ranije kazali Pobjedi, nezakonita državna pomoć čiji povraćaj su iz AZK naložili. AZK je tada naložila EPCG da najkasnije za četiri mjeseca preduzme mjere za povraćaj neusklađene državne pomoći od Tosčelika, te da u roku od dva mjeseca utvrdi o kom je iznosu riječ, na koji će se obračunavati kamate od trenutka zaključenja ugovora do konačnog povraćaja. U međuvremenu je EPCG protiv takve odluke AZK podnijela tužbu Upravnom sudu tvrdeći da je kupovina bila odličan posao i da su se vodili tržišnim principima. Naglasili su da je Uprava za katastar i državnu imovinu procijenila da ova imovina vrijedi preko 50 miliona eura, u što nijesu uračunati efekti valorizacije elektroenergetske infrastrukture, dodajući da će svaka naredna procjena pokazati da je imovina višestruko vrednija od plaćenog iznosa.

Otvaranje 

Bivši premijer Dritan Abazović je 23. februra prošle godine na otvaranju nove firme EPCG-Željezara kazao je da je ponosan što su skinuli lance sa kapija Željezare i što preduzeće vraćaju na stazu slave. Dodao je i da su radnici odbranili fabriku i da je ,,ovo jedan od najljepših dana u njegovom mandatu”.

Predsjednik borda EPCG Milutin Đukanović je tada saopštio da je biznis planom za novoosnovano preduzeće EPCG-Željezara Nikšić predviđeno da na početku bude angažovano 300 radnika i dodao da se neće zadovoljiti dok u preduzeću ne bude hiljadu radnika.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …