Vlada i Rakčević zajednički će odblokirati račun Instituta Igalo

Vlada će zajedno sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo “Vila Oliva” riješiti problem deblokade računa Instituta od 7,3 miliona, tako što će po pola učestvovati u tom poslu.

To je saopšteno na zajedničkoj konferenciji za novinare premijera Milojka Spajića i vlasnika “Vila Oliva” Žarka Rakčevića.

Spajić je pojasnio da će Rakčević obezbijediti novac za deblokadu ralčuna u vidu beskamatne pozajmice, a Vlada kroz isplatu iz Fonda zdravstva.

Nakon deblokade, najavio je premijer, kreće plan sanacije, u okviru kojeg će biti i pregovori o mogućem otkupu akcija od malih akcionara.

“Po planu restrukturiranja, ako se u trećoj godini pokaže održivom, država će tek tada moći da pomogne Institut. Država je prerano prije šest godina usvojila zakon o ograničavanja državne pomoći. Nijedna zemlja to nije uradila prije ulaska u EU”, kazao je Spajić.

Rakčević je kazao da ne želi da Institut ode u stečaj, jer je u blokadi skoro 200 dana.

“Davali smo pet ideja za spašavanje Instituta. Prodaja akcija nama je bila posljednja opcija. Imali smo ponude dva inostrana fonda, ali smo prvo željeli da ponudimo državi. Međutim, tu se pojavio problem u vezi propisa o državnoj pomoći”, kazao je Rakčević.

On je rekao da Institut treba Crnoj Gori i da je ovo četvrta Vlada sa kojom razgovaraju.

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …