Jačanje regionalne saradnje u sajber bezbjednosti 

Generalni direktor za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise, Dušan Polović učestvovao na redovnom sastanku A5 inicijative za stratešku saradnju u oblasti bezbjednosti, stabilnosti i evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu.

Polović je upoznao članice inicijative o aktivnostima Crne Gore u smislu donošenja novog Zakona o informacionoj bezbjednosti, koji će se narednih dana naći na raspravi u Parlamentu, a koji je usklađen sa NIS2 Direktivom EU. Posebno je istakao važnost formiranja Agencije za sajber bezbjednosti Crne Gore, kao i jačanje Vladinog CIRTa i SOCa.

Ocijenjeno je da regionalna saradnja, kao i A5 inicijativa predstavljaju dobre forume za jačanja nacionalnih kapaciteta i sajber otpornosti članova Inicijative. 

Na sastanku je posebno adresirano pitanje finansijskog ulaganja u sajber bezbjednost, u smislu jačanja kadrovskih kapaciteta u nacionalnim agencijama i CIRT-ovima u cilju obezbjeđivanja svih neophodnih uslova za rad zaposlenih u ovim institucijama, koji je od važnosti za nacionalnu bezbjednosti.

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …